2020-2021

Prijs voor Beeldhouwkunst van de Stad Mechelen – Grote Prijs Ernest Albert 2021

De tentoonstelling loopt van 20 maart tot 25 mei 2021
in De Garage – Ruimte voor Actuele Kunst, Onder-Den-Toren 12, 2800 Mechelen.

V.l.n.r. Willem Boel (Eervolle vermelding), Nadia Naveau (Laureaat), Schepen Björn Siffer, Maika Garnica (Eervolle vermelding)

De Grote Prijs Ernest Albert is een organisatie van het Comité Ernest Albert in samenwerking met de Stad Mechelen, De Garage/Hof van Busleyden en de Academie Mechelen.


OPEN ATELIERS

Kom een kijkje nemen in alle ateliers van de Academie. Zowel de kinderen, jongeren als volwassenen hebben er mooie presentaties gemaakt. Bewonder de creativiteit van onze leerlingen en ontdek dat de academie ook iets voor jou is.

VELDSLA(G) 

Dit is de eerste tentoonstelling van de cursisten van het ‘projectatelier’ van de Academie Mechelen in de voormalige Stedelijke Bibliotheek. De tentoonstelling past in een reeks toonmomenten die de academie sinds eind april organiseert om het huidige academiejaar met enkele knallers af te sluiten. 

Het uitgangspunt van deze veldslag is de sociale afstand van 1,5m die ons sinds de uitbraak van de wereldwijde covid-pandemie overviel. De grootste ruimte van de voormalige bibliotheek kreeg een raster met deze nieuwe standaardmaat. 

De cursisten van het ‘projectatelier’ moesten aan de slag met deze gelimiteerde oppervlakte om zijn/haar werk te realiseren en te presenteren. Door de werken in deze ruimte tegenover elkaar te plaatsen creëeren we onderling een spanning zodat we kunnen spreken van een (vriendelijke) ‘veldslag’. 

Maar de titel verwijst natuurlijk ook naar de (natuurlijke) groei die iedere kunstenaar en elk kunstwerk moet doormaken. Goede potgrond, een zaadje, besproeiing en (zon)licht zijn de natuurlijke elementen die de veldsla doen groeien. 

In deze tentoonstelling verbinden de cursisten het maken van kunst met het plaatsen van kunst. Inzicht in kunst, en in extensie inzicht in het (cultuur)leven, is een belangrijke doelstelling van de opleidingen in de academie. 

Het projectatelier is er voor wie reeds een specialisatiegraad op zak heeft. In overleg met de docenten wordt een specifiek en persoonlijk traject uitgestippeld waarbinnen de cursist zijn vaardigheden optimaal kan verdiepen en verbreden. Binnen het projectatelier kan naar specifieke toonmomenten toegewerkt worden of met nieuwe materialen of strategieën geëxperimenteerd worden. De mentors van het Projectatelier van de Academie Mechelen zijn Danièle Decaesstecker en Geoffrey De Beer 

Deze extra-muros tentoonstelling kwam tot stand dank zij een samenwerking tussen de Academie, Mest – proeftuinen voor Mechelse starters, RADAR – platform voor creatief talent in Mechelen, en uiteraard alle deelnemende kunstenaars. 

Deelnemers aan de tentoonstelling VELDSLA(G) 

Mia Bogaert * Rita Boon * Dien De Bruyn * Katrien Delcon * Jenny De Ronghe * Elise Dethier * Anja Docx * Trees Driesens * Peter Flamang * Joëlle Goossens * Lut Goovaerts * Jovita Grybauskaite * Marc Hendrickx * Mia Lauwers * France Lejeune * Monique Lenaerts * Nico Lenaerts * Jeanine Liekens * Anne Mariën * Sina Mariën * An Moors * Mon Reyniers * Leen Slachmuylders * Eline ‘t Sant * Marilou Vandam * Milou Van Der Auwera * Inge Van Der Haegen * Miche Vandorpe * Marina Van Herp * Ann Van Hoorick * Jeannine Van Wemmel * Anne-Marie Van Wesemael * Rit Verstappen * Maddy Vleugels * Monica Volckaerts 

Praktische info 
Locatie: Voormalige Stedelijke Bibliotheek, Moensstraat 19, 2800 Mechelen 
Data: 5 juni tot 27 juni 2021 
Openingsuren: zaterdag en zondag van 13 tot 18u (en op afspraak) 

Contact en info: 015 28 29 90 / abk@mechelen.be / www.academiemechelen.be


EXPO 2 

Laureaten Specialisatie 2021 

Academie voor Beeldende Kunsten in het Cultuurcentrum Mechelen 
In de maand mei gaat de Academie Mechelen op zoek naar de verloren tijd en kijken we ook vooruit. 

In de prachtige tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum gaat vanaf 13 tot 24 mei – aansluitend op de inhaaltentoonstelling van vorig jaar – EXPO 2 door met de afstudeerwerken van ruim 30 cursisten uit alle disciplines van de Specialisatie graad van het huidige academiejaar 2020-2021. Ook zij werden geconfronteerd met een uitzonderlijk jaar. Tussen lock downs en Paaspauzes bleef de roep van de kunst echter steeds voorop staan. Tijd om er nu mee uit te pakken en te delen met het publiek. 

Met werk van: Herman Bosmans – Suzie Broeckx – Wendy De Haes – Chris De Roeck – Anja Dockx – Joëlle Goossens – Lut Goovaerts – Tine Herremans – Jan Kets – Erlinde Lombaert – Annemarie Mallaerts – Katrien Nijs – Anna Plaskie – Danielle Raspé – Leen Slachmuylders – Pol Spelmans – Melinda Van Berlo – Sarah Vanden Branden – Marleen Van Impe – Chris Van Wolputte – Gisèle Vermoesen – Mia Vervoort – Els Voeten – special guests van het Multidisciplinair Atelier

Cultuurcentrum Mechelen 
Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen 
13 tot 24 mei 2021 

woensdag tot zondag van 13 tot 18u 
(gesloten op maandag 17 en dinsdag 18/05 / open op Pinkstermaandag 24/05) 

Gratis toegang. Je kan best vooraf een tijdsslot reserveren
https://ticketshop.ticketmatic.com/mechelen/expo


EXPO 1 

Laureaten Specialisatie 2020 

Academie voor Beeldende Kunsten in het Cultuurcentrum Mechelen 

2020 zal geboekstaafd blijven als het jaar waarin een uitzonderlijke Jan Van Eycktentoonstelling vroegtijdig de deuren moest sluiten, waarin Ludwig van Beethoven zijn 250ste verjaardag anders had voorgesteld en de Rode Duivels geen Europees Kampioen werden. Maar wat niet is kan nog komen. Uitgesteld is niet verloren. 

In de maand mei gaat de Academie Mechelen op zoek naar de verloren tijd en kijken we ook vooruit. 

In de prachtige tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum gaat vanaf 29 april tot 9 mei EXPO 1 door met de afstudeerwerken van ruim 30 cursisten uit alle disciplines van de Specialisatie graad van het academiejaar 2019-2020. Een proclamatie en eindejaarstentoonstelling was vorig jaar onmogelijk, maar de kunstenaars bleven wel doorwerken, in een schetsboek of aan een keukentafel of in de tuin. Dit jaar kon men de onafgewerkte kunstwerken voltooien. Tijd om er nu mee uit te pakken en te delen met het publiek. 

Met werk van: Vanessa Aelbrecht – Freddy Algoet – Roger Bertels – Mia Bogaert – Rita Boon – Danny Boterdael – Dirk Buelens – Yves De Nys – Linda Deldime – Lieve Geens – Maggie Greer – Kathy Kaloudis – Frie Lavelli – Monique Lenaerts – Annika Lersberghe – Marleen Logier – Ann Meerschaert – Marielle Moeskops – Johan Quix – Inge Roggeman – Isabel Stevens – Vera Van den Bosch – Hermina Van Dievel – Barbara Van Dromme – Winfried Van Overbeke – Fred Van Woensel – Miche Vandorpe – Fred Vercauteren – Wu Shuang – Sonja Ziegler

Cultuurcentrum Mechelen 
Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen 
29 april tot 9 mei 2021 

woensdag tot zondag van 13 tot 18u 
(gesloten op maandag en dinsdag) 

Gratis toegang. Je kan best vooraf een tijdsslot reserveren
https://ticketshop.ticketmatic.com/mechelen/expo 

INTUSSEN TUSSENIN 

Eindejaarspresentatie Multidisciplinair Atelier 

Het volledige Multidisciplinair Atelier onder leiding van Herman Van Ingelgem infiltreert EXPO #1 en EXPO #2, de tentoonstellingen met afstudeerders van de Academie Mechelen. Tijdens de duur van beide tentoonstellingen is er in één zaal van het Cultuurcentrum een fluïde, wisselende en verrassende presentatie.

Een kunstwerk is zelden intrinsiek neutraal. De context waarin het gepresenteerd wordt bepaalt mee de wijze waarop men het interpreteert. Nadenken over context en presentatie maakt integraal deel uit van deze opleiding.

Met werk van: Freddy Algoet – Annemie Andries – Roger Bertels – Rita Boon – Stanislas Borowski – Ilse Claes – Lieve De Bleser – Dien De Bruyn – Els Deckers – Marleen De Smet – Lisa Eeraerts – Philippe Fosse – Eva Gheysen – Frank Helsen – Jacques Joris – Rit Lembrechts – Kris Leys – Joel Lopez – Johanna Martens – Ludovic Nyamabo Mulamba – Myriam Selleslagh – Katleen Sergeant – Peter Simon – Sidney Stoffels – Tine Struyve – Nancy Van Beersel – Tine Van den Eynde – Christa Van den Langenbergh – André Vandenbroeck – Wouter Vanderstede – Rik Van Kelst – Hilde Van Riet – Emy Van Reck – Sara Vermeylen – Fred Vercauteren – Tuur Verrezen – Maria Verstraeten – Mia Vervoort – Marc Weeghmans

Cultuurcentrum Mechelen 
Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen 
29 april tot 24 mei 2021

woensdag tot zondag van 13 tot 18u 
(gesloten op maandag en dinsdag / open op Pinkstermaandag 24/05) Gratis toegang.

Je kan best vooraf een tijdsslot reserveren
https://ticketshop.ticketmatic.com/mechelen/expo


FUTURUM @ Academie

15 mei – 6 juni

Jongeren van de Academie Mechelen stelden op 8 en 9 mei tentoon in De Singel Antwerpen.

‘FUTURUM’ is een ideeën-tentoonstelling als hommage aan Luc Deleu & T.O.P. office met werk van visionaire leerlingen uit het deeltijds kunstonderwijs. ‘FUTURUM’ flankeerde de tentoonstelling ‘Luc Deleu & T.O.P. office. Future Plans 1970-2020’ waarin het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel de kunstenaar-architect Luc Deleu & zijn bureau T.O.P. office centraal stellen. De Veerman, een kunstenorganisatie die inzet op kunsteducatie en -participatie, ontwikkelde een project op maat van toekomstige generaties makers en denkers en wil hen inspireren om een nieuwe toekomst te verbeelden en vorm te geven.

De Antwerpse Luc Deleu is kunstenaar, architect en stedenbouwkundige en behoort tot een generatie kunstenaars voor wie verbeelding hand in hand gaat met maatschappelijke betrokkenheid. Zijn ideeën zijn zo radicaal anders en tegendraads dat ze de maatschappij steeds opnieuw een spiegel voorhouden. Deze eigenzinnige denkwereld vormt de basis voor een geïntegreerd cultureel, educatief en wetenschappelijk project. Daarom is hij een ideale breinbreker voor de academies.

In dit project werden de docenten van zeven verschillende academies uitgedaagd om met de ideeën van Luc Deleu en T.O.P office aan de slag te gaan, hun eigen invalshoek te kiezen en methodiek te ontwikkelen en daar onderling een begeesterd gesprek over te voeren. Allemaal startten ze van eenzelfde inspiratievideo en vier dezelfde vragen:

Welk idee van Luc Delue spreekt je het meest aan?
Wie of wat zijn jouw inspiratiebronnen?
Wat is jouw methodiek?

Wat is jouw toekomstgericht idee als hommage (of tegenspraak) aan Deleu & T.O.P. office?

‘FUTURUM’ toonde het werk van 300 leerlingen uit 21 verschillende ateliers vanuit zeven academies. De diverse aanpak resulteerde in een gevarieerde tentoonstelling met uiteenlopende thema’s, technieken en visionaire ideeën. De jongeren en leerkrachten lieten zich via het werk van Luc Deleu & T.O.P. office inspireren om uit hun comfortzone te stappen en met een open geest en moed toekomstgericht te denken op de schaal van de wereld.

‘Op het idee moet je niet fier zijn, want dat heb je gekregen. Op de uitwerking van het idee mag je wel fier zijn.’ (Luc Deleu – uit de inspiratievideo)

Bekijk hier de proces- en inspiratievideo:

Tot 6 juni kan je de bijdragen van de jongeren van de Academie Mechelen bewonderen in de gangen van de academie. Projecten uit de ateliers van Rien Schellemans (coördinatie), Isabelle Dethoor, Jan Van Hoofstat, Yorick Van de Walle, Lieven Paelinck, Valerie Baeyens, Katrien Van Breedam, Chloé Op de Beeck, Polien Boons.

‘FUTURUM’ is een coproductie van deSingel, het Vlaams Architectuurinstituut en De Veerman. 


Art & Film #02: IK SCHILDER MET SCHILDERS

Een documentaire van Jacques Servaes (B 2019, 75′) over en in aanwezigheid van Adriaan Raemdonck.

WORDT VERPLAATST NAAR EEN LATERE DATUM

(Enkel ONLINE tickets te bestellen via www.filmhuismechelen.be  > Promocode voor leerlingen van de Academie Mechelen ABK4KJ0PQZ6)

Ikschildermetschilders_AdriaanRaemdonck_Jan_Mulder_MED

In 1968 opent Adriaan Raemdonck in Antwerpen in een ontwijde kapel zijn Galerie De Zwarte Panter. Meer dan vijftig jaar later is die galerie nog altijd alive and kicking – een prestatie op zich in een kunstwereld waarin trends, modes en hypes soms even snel komen als ze verdwijnen.
De Zwarte Panter is dan ook geen galerie als een andere: de ligging en uitstraling maken dat Jan en alleman er makkelijk kan binnenwandelen, en galerist Raemdonck heeft het tot zijn levensopdracht gemaakt kunst voor iedereen toegankelijk te maken – niet alleen iets voor de elite of de ons-kent-ons-incrowd.
Bovendien beperkt hij zich niet tot exposities van beeldende kunst, maar organiseert hij even vaak boekvoorstellingen, concerten en films, waardoor De Zwarte Panter misschien meer Raemdonck privé-cultureel centrum is dan een galerie.
Wat ook opvalt: Raemdonck houdt al een halve eeuw – vaak tegen de trend in – koppig vast aan figuratieve kunst.
In ‘Ik Schilder Met Schilders’ wordt Raemdonck via gesprekken met vrienden, kunstenaars en bewonderaars – Jan Decleir, Anne-Mie Van Kerckhoven, Tom Barman, Fred Bervoets, Tom Liekens en Jan Mulder, om er maar enkele te noemen – geconfronteerd met de impact en de nalatenschap van 50 jaar Zwarte Panter. De knappe soundtrack is van Bert Joris.

IK SCHILDER MET SCHILDERS
In aanwezigheid van Adriaan Raemdonck.
Filmhuis, Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen
Een Art & Film-vertoning i.s.m. Academie Mechelen

(Enkel ONLINE tickets te bestellen via www.filmhuismechelen.be  > Promocode voor leerlingen van de Academie Mechelen ABK4KJ0PQZ6)


FUTURUM

Jongeren van de Academie Mechelen stellen tentoon in De Singel, Antwerpen

‘FUTURUM’ is een ideeën-tentoonstelling als hommage aan Luc Deleu & T.O.P. office met werk van visionaire leerlingen uit het deeltijds kunstonderwijs. ‘FUTURUM’ flankeert de tentoonstelling ‘Luc Deleu & T.O.P. office. Future Plans 1970-2020’ waarin het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel de kunstenaar-architect Luc Deleu & zijn bureau T.O.P. office centraal stellen. De Veerman, een kunstenorganisatie die inzet op kunsteducatie en -participatie, ontwikkelde samen met hen dit participatietraject op maat van toekomstige generaties makers en denkers en wil hen inspireren om een nieuwe toekomst te verbeelden en vorm te geven.

De Antwerpse Luc Deleu is kunstenaar, architect en stedenbouwkundige en behoort tot een generatie kunstenaars voor wie verbeelding hand in hand gaat met maatschappelijke betrokkenheid. Zijn ideeën zijn zo radicaal anders en tegendraads dat ze de maatschappij steeds opnieuw een spiegel voorhouden. Deze eigenzinnige denkwereld vormt de basis voor een geïntegreerd cultureel, educatief en wetenschappelijk project. Daarom is hij een ideale breinbreker voor de academies.

In dit project worden de docenten van zeven verschillende academies uitgedaagd om met de ideeën van Luc Deleu en T.O.P office aan de slag te gaan, hun eigen invalshoek te kiezen en methodiek te ontwikkelen en daar onderling een begeesterd gesprek over te voeren. Allemaal startten ze van eenzelfde inspiratievideo en vier dezelfde vragen:

Welk idee van Luc Delue spreekt je het meest aan?
Wie of wat zijn jouw inspiratiebronnen?
Wat is jouw methodiek?
Wat is jouw toekomstgericht idee als hommage (of tegenspraak) aan Deleu & T.O.P. office?

‘FUTURUM’ toont het werk van 300 leerlingen uit 21 verschillende ateliers van de zeven academies. De diverse aanpak resulteert in een gevarieerde tentoonstelling met uiteenlopende thema’s, technieken en visionaire ideeën. De jongeren en leerkrachten lieten zich via het werk van Luc Deleu & T.O.P. office inspireren om uit hun comfortzone te stappen en met een open geest en moed toekomstgericht te denken op de schaal van de wereld.

‘Op het idee moet je niet fier zijn, want dat heb je gekregen. Op de uitwerking van het idee mag je wel fier zijn.’
Luc Deleu – uit de inspiratievideo

‘FUTURUM’ is een coproductie van deSingel, het Vlaams Architectuurinstituut en De Veerman. Het project kadert binnen een vijfjarige samenwerking op vlak van kunstparticipatie- en educatie.

Bekijk hier de proces- en inspiratievideo:

https://www.youtube.com/watch?v=mp1xY8UUUYM

Wanneer? Zaterdag 8 mei en zondag 9 mei 2021, telkens van 10-19u
Waar? deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen.

VANAF 15 MEI TOT 6 JUNI 2021 ZIJN DE WERKEN VAN DE ACADEMIE MECHELEN TE BEWONDEREN IN DE ACADEMIE ZELF.


EXPO 1 

Laureaten Specialisatie 2020 

Academie voor Beeldende Kunsten in het Cultuurcentrum Mechelen 

2020 zal geboekstaafd blijven als het jaar waarin een uitzonderlijke Jan Van Eycktentoonstelling vroegtijdig de deuren moest sluiten, waarin Ludwig van Beethoven zijn 250ste verjaardag anders had voorgesteld en de Rode Duivels geen Europees Kampioen werden. Maar wat niet is kan nog komen. Uitgesteld is niet verloren. 

In de maand mei gaat de Academie Mechelen op zoek naar de verloren tijd en kijken we ook vooruit. 

In de prachtige tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum gaat vanaf 29 april tot 9 mei EXPO 1 door met de afstudeerwerken van ruim 30 cursisten uit alle disciplines van de Specialisatie graad van het academiejaar 2019-2020. Een proclamatie en eindejaarstentoonstelling was vorig jaar onmogelijk, maar de kunstenaars bleven wel doorwerken, in een schetsboek of aan een keukentafel of in de tuin. Dit jaar kon men de onafgewerkte kunstwerken voltooien. Tijd om er nu mee uit te pakken en te delen met het publiek. 

Met werk van: Vanessa Aelbrecht – Freddy Algoet – Roger Bertels – Mia Bogaert – Rita Boon – Danny Boterdael – Dirk Buelens – Yves De Nys – Linda Deldime – Lieve Geens – Maggie Greer – Kathy Kaloudis – Frie Lavelli – Monique Lenaerts – Annika Lersberghe – Marleen Logier – Ann Meerschaert – Marielle Moeskops – Johan Quix – Inge Roggeman – Isabel Stevens – Vera Van den Bosch – Hermina Van Dievel – Barbara Van Dromme – Winfried Van Overbeke – Fred Van Woensel – Miche Vandorpe – Fred Vercauteren – Wu Shuang – Sonja Ziegler

Cultuurcentrum Mechelen 
Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen 
29 april tot 9 mei 2021 

woensdag tot zondag van 13 tot 18u 
(gesloten op maandag en dinsdag) 

Gratis toegang. Je kan best vooraf een tijdsslot reserveren
https://ticketshop.ticketmatic.com/mechelen/expo 


I WON’T LET YOU DOWN

een expo met keramiek

Andrea Boogaerts
Ann De Ferm
Ann Meerschaert
Annika Lersberghe
Greet Spenders
Herwig Van de Velde
Karin De Coster
Karla Theys
Margaret Greer
Marie Paule Luypaert
Marleen Logier
Sylvie Claes
Yves De Nys

Nodeloos te zeggen dat Corona zand in de machine gooide.

Zowel de leerlingen van het 5de jaar als van het 2de jaar Specialisatie konden in juni 2020 hun ei niet leggen. Met enige vertraging presenteren de leerlingen van het Atelier Keramiek hun werken in deze tot de verbeelding sprekende tentoonstelling.

We presenteren het werk van Andrea Boogaerts, Ann De Ferm, Ann Meerschaert, Annika Lersberghe, Greet Spenders, Herwig Van de Velde, Karin De Coster, Karla Theys, Margaret Greer, Marie Paule Luypaert, Marleen Logier, Sylvie Claes, Yves De Nys.

De werken tonen het brede spectrum van de mogelijkheden binnen de keramiek: van sculpturale installaties over traditionelere benaderingen tot cross-over experimenten met keramiek en zeefdruk.

Het ambacht van keramiek heeft al lang de negatieve connotatie van ‘pottenbakkers’ achter zich gelaten en sluit naadloos aan bij de artistieke beeldvorming van de hedendaagse kunsten.


De Groene Zoen

tot 20 december 2020

Een tentoonstelling van Mechelse burgerbeweging Klimaan
in samenwerking met de Academie Mechelen.

Klimaan is een burgerbeweging die is opgericht om duurzame projecten op te zetten in en rond Mechelen. Klimaan wil positief sensibiliseren en mensen meenemen naar een groenere toekomst.

In het licht hiervan werd er afgelopen zomer een kunstwedstrijd uitgeschreven voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Deze wedstrijd wilde kinderen aan het woord laten: Hoe ziet hun ideale groene stad er uit? Wat missen ze? Wat kan er nog beter? Dit kon in de vorm van een schilderij, een gedicht, een beeldje… Zij waren de kunstenaar, dus zij mochten beslissen.

De wedstrijd werd massaal opgepikt door ouders en kinderen via de affiches, de facebookpagina en de hoplr-berichten.

Op 2 oktober kregen de deelnemers van de wedstrijd een avondje fietscinema cadeau. Dat is een filmvoorstelling die volledig zonder externe energie werkt. Een aantal toeschouwers moet op een fiets de nodige elektriciteit bij elkaar trappen. De perfecte beloning voor een project dat zoekt naar een groenere toekomst in de stad. Dit gebeurde in samenwerking met Filmhuis Mechelen en Velo M2. Velo M2 zorgde voor de technische ondersteuning van de fietscinema.

Dit hele initiatief kon op steun van Stad Mechelen rekenen en werd gesubsidieerd door Mechelen Klimaat Neutraal.

Deze succesvolle actie krijgt nog een staartje. Het was immers de samenwerking met de Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen én Studio Borgerstein die het meest tot de verbeelding sprak.
De leerkrachten van de academie en Studio Borgerstein pikten het thema op en gaven de opdracht aan de leerlingen en kunstenaars om rond ‘De groene stad’ een kunstwerk te maken.

De creaties van deze kinderen zijn zo hoopgevend en poëtisch dat de Academie beslist heeft met het honderdtal creaties een tentoonstelling samen te stellen. Deze expositie wordt verder ondersteund door bestaande gedichten en op maat gemaakte nieuwe versjes van de Mechelse schrijfster Elke Van Opstal. Ook kan je een aantal getuigenissen lezen van leden van de burgerbeweging Klimaan.

Voor wie deze kunstwerkjes niet ‘live’ kan bewonderen, werd er een prachtig filmpje gemaakt dat je kan bekijken op de facebook pagina van Klimaan en Mechelen Klimaat Neutraal.

Veel kijkplezier op de tentoonstelling van ‘De Groene Zoen’.


Dag van Het Deeltijds Kunstonderwijs

Benieuwd naar het aanbod van de Academie, de Beiaardschool en het Conservatorium? Dat ontdek je normaal op locatie tijdens de dag van de Academies. En omdat jullie dit jaar niet tot bij hen kunnen komen… komen de academies op 06/02 tot bij jullie.

Crossroads_scherm FB-event-920x1004

Dit jaar komen de Academie, De Beiaardschool en het Conservatorium met een uniek en corona-proof concept om hun werking in de kijker te zetten en de diverse talenten van hun leerlingen aan de wereld te tonen.
Op zaterdag 6 februari maakt de radioklas van het Conservatorium speciaal voor de Dag van de Academies twee uur knalradio vol vliegende reporters, interviews met (oud-)leerkrachten en (oud-)studenten zoals Jaak van Assche, Frank Deboosere en Tijmen Goovaerts en uiteraard heel wat livemuziek, stand-upcomedy en ander luisterleuks. Dit doen ze in samenwerking met Stadsradio Vlaanderen. Zet je radio aan op zaterdag 6 februari van 10 tot 12u en tune in op 105.5 FMof luister online via dabplus.be of rechtstreeks op site van Stadsradio Vlaanderen.

De volledige uitzending wordt ook gestreamd via de facebookpagina van Conservatorium Mechelen. Zo krijg je meteen een unieke kijk achter de schermen tijdens het maken van de radioshow. Wil je ontdekken waar andere academies in Vlaanderen mee bezig zijn? Surf dan zeker eens naar www.dagvandeacademies.be.


De Groene Zoen

tot 7 februari 2021

Een tentoonstelling van Mechelse burgerbeweging Klimaan
in samenwerking met de Academie Mechelen.

126960992_2795296454122614_511464962169519919_o

Klimaan is een burgerbeweging die is opgericht om duurzame projecten op te zetten in en rond Mechelen. Klimaan wil positief sensibiliseren en mensen meenemen naar een groenere toekomst.

In het licht hiervan werd er afgelopen zomer een kunstwedstrijd uitgeschreven voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Deze wedstrijd wilde kinderen aan het woord laten: Hoe ziet hun ideale groene stad er uit? Wat missen ze? Wat kan er nog beter? Dit kon in de vorm van een schilderij, een gedicht, een beeldje…
Zij waren de kunstenaar, dus zij mochten beslissen.

Meer info vind je op onze tentoonstellingspagina.


Mondmaskers uit het textielatelier

De Lockdown had ook zo zijn positieve kanten.
Vele mensen (her)ontdekten de natuur. Steden stonken niet meer naar uitlaatgassen. Kunstenaars geraakten geïnspireerd door lege straten. Nieuwe objecten en gedragingen werden deel van ons dagelijks leven: de anderhalve meter, het elleboogje, handgel en natuurlijk het mondmasker.

Onze cursisten van het atelier Textielkunst hebben hun vaardigheden niet enkel op vrijwillige basis massaal ingezet om stoffen mondmaskers te maken voor iedereen die ze nodig hadden, onder de leiding van docente Jeannine De Raeymaecker mochten ze ook hun verbeelding de vrije loop laten gaan.

De resultaten kan je hier in de academie zien tot 29 oktober. Het is in ieder geval duidelijk dat de verbeelding sterker was dan de veiligheid.
Vandaar deze waarschuwing: deze maskers zijn niet geschikt waar ze verplicht zijn.


ART&FILM #01: MIJN REMBRANDT

Maandag 12 oktober 2020 om 20u30
Een fascinerende documentaire van Oeke Hoogendijk (NL 2019 – 97’)

MIJN-REMBRANDT-afbeelding

In haar nieuwe documentaire duikt Oeke Hoogendijk in de wereld van de oude meesters. ‘My/Mijn Rembrandt’ is naar eigen zeggen ‘an epic art-thriller’ geworden, waarin de filmmaakster een fascinerend inzicht geeft in wat het werk van de Nederlandse meester zo bijzonder maakt en waarom zijn kunst mensen zo diep raakt. In een filmische mozaïek van aangrijpende verhalen leidt de grenzeloze passie voor Rembrandts schilderijen tot dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen.
Terwijl we deelgenoot worden van de intieme band tussen verschillende liefhebbers en ‘hun’ Rembrandt, brengt de Franse baron Éric de Rothschild twee Rembrandts op de markt. Dit is het begin van een verbeten politieke strijd tussen het Rijksmuseum en het Louvre. Ook volgt de film de aristocratische kunsthandelaar Jan Six als hij niet één, maar twee ‘nieuwe’ schilderijen van Rembrandt op het spoor lijkt te zijn. Deze zenuwslopende ontdekkingsreis lijkt zijn grootste jongensdroom waar te maken, maar Hoogendijks camera is er ook bij als zijn wereld ineen dreigt te storten wanneer hij ervan wordt beschuldigd een afspraak met een andere kunsthandelaar te hebben verbroken.

Maandag 12 oktober 2020 om 20u30
FILMHUIS – CULTUURCENTRUM MECHELEN
ENKEL met ONLINE-TICKET via www.filmhuismechelen.be


OMG ! Van Eyck was hier !

En de Vlaamse Primitieven ook

Academie Mechelen – 1 tot 27 september 2020

2020 is het Jan Van Eyck-jaar met een (helaas) vroegtijdig beëindigde retrospectieve in het MSK Gent, maar met nog enkele zijdelingse projecten in Brugge, Gent, Brussel.

Van Eyck en de Vlaamse Primitieven konden begin dit jaar in ieder geval wel onze jongeren uit de lagere en middelbare graad inspireren tot deze fantastische portretten.

Ook de kunstenaars van Studio Borgerstein lieten er zich door inspireren. Topklasse !

Werken van de leerlingen van

Sacha Eckes (LG6 en Studio Borgerstein)
Lien Boelen (MG1&2)
Line Boogaerts (MG2&3)
Chloé Op de Beeck (MG2&3)