AMSTERDAM
Dinsdag 1 april 2025
Mogelijkheid tot bezoeken aan o.a.
Expo Anselm Kiefer in Stedelijk Museum & Van Gogh Museum, en andere expo’s en collecties in Rijksmuseum, EYE Filmmuseum, Foam fotomuseum, …


OPGELET! Toegangstickets zijn NIET inbegrepen in deze studiereis.
Wie de EXPO ANSELM KIEFER wil bezoeken moet vooraf zelf een ticket met tijdsslot reserveren. Ticket voor de vaste collecties van Stedelijk is inbegrepen bij Kiefer. Voor de collectie Van Gogh moet je extra reserveren. Maar je kan natuurlijk ook van Amsterdam zelf genieten.
Zie: https://tickets.vangoghmuseum.nl/nl/tentoonstelling/tickets
Anselm Kiefer @ Van Gogh Museum & Stedelijk Museum
Voor het eerst in hun geschiedenis bundelen het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Gogh Museum hun krachten voor één grote tentoonstelling van een van de belangrijkste kunstenaars van onze tijd: ‘Anselm Kiefer – Sag mir wo die Blumen sind’ vertelt een uniek verhaal over de ontwikkeling van Kiefer als kunstenaar.
De kunstenaar krijgt een erepodium op een plek die sterk verbonden is met zijn artistieke ontwikkeling. Vanaf zijn jeugd heeft Kiefer een bijzondere band met het werk van Vincent van Gogh. Kiefers bewondering voor Van Gogh is tot op de dag van vandaag zichtbaar aanwezig in zijn werk. Ook heeft hij een lange, persoonlijke geschiedenis met het Stedelijk Museum Amsterdam. Het museum kocht en toonde vanaf het begin zijn werk, waardoor Kiefer erkenning kreeg voor zijn kunst.
Selma Selman @ Stedelijk Museum
Dit jaar is de twaalfde ABN AMRO Kunstprijs toegekend aan Selma Selman (1991). Als onderdeel van de prijs heeft Selman de tentoonstelling ‘Sleeping Guards’ gemaakt in het Stedelijk. In deze tentoonstelling zet ze een performance, tekeningen, installaties en film in om de positie van vrouwen en de waardering voor arbeid en materialen op een krachtige en poëtische manier te belichten. www.stedelijk.nl
American Photography @ Rijksmuseum
Met meer dan 200 werken belicht de tentoonstelling American Photography de rijke en veelzijdige geschiedenis van de fotografie in de Verenigde Staten. De tentoonstelling geeft een beeld van de Verenigde Staten door de ogen van Amerikaanse fotografen. Zo wordt duidelijk hoe fotografie sinds de uitvinding in de 19de eeuw overal is doorgedrongen; van kunst, nieuws en reclame tot privégebruik. Iconische werken van fotografen als Sally Mann, Robert Frank, Lisette Model, Nan Goldin, Richard Avedon, Andy Warhol, Paul Strand, Diane Arbus en James Van Der Zee zijn te zien naast verrassende foto’s van onbekende en anonieme makers. www.rijksmuseum.nl
Nuri Bilge Ceylan – Inner Landscapes @ Eye Filmmuseum
Eye Filmmuseum presenteert de eerste tentoonstelling in Nederland van de gelauwerde Turkse filmmaker en fotograaf Nuri Bilge Ceylan en brengt daarbij voor het eerst zijn prijswinnende films en zijn minder bekende landschapsfotografie samen. www.eyefilm.nl
INFO: Secretariaat Academie Mechelen / 015 28 29 90 – abk@mechelen.be
DEN HAAG – VOORLINDEN
DIRK BRAECKMAN * LEON SPILLIAERT * MICHAEL BORREMANS
Donderdag 19 december 2024
In de ochtend/middag bezoeken we het Kunstmuseum Den Haag. In de namiddag (14u) rijden we door naar Wassenaar om het prachtige Museum Voorlinden te bezoeken. Beide musea hebben vanzelfsprekend ook bijzondere vaste collecties. Alle toegangstickets zijn inbegrepen.
Kunstmuseum Den Haag
In de werken van de Belgische kunstenaars Léon Spilliaert (Oostende, 1881-1946) en Dirk Braeckman (Eeklo, 1958) lijkt het altijd nacht. Hoewel Spilliaert veelal werkte met inkt, potlood en krijt en Braeckman voornamelijk fotografeert, delen zij hun fascinatie voor de donkere uren. Het vele zwart, het grijs, lichtpunten die het donker benadrukken, schakeringen van duisternis: met hun nachtelijke blik verwerken zij hun directe omgeving en indrukken tot dubbelzinnige droombeelden die meer vragen oproepen dan antwoorden trachten te geven. Hun werken lijken uit eenzelfde gevoelswereld te ontstaan: zij tonen het mysterie, het ongrijpbare en het onbestemde.

Met de tentoonstelling Dirk Braeckman – Léon Spilliaert: Nachtdieren presenteert Kunstmuseum Den Haag de eerste tentoonstelling die volledig in het teken staat van de dialoog tussen het werk van Braeckman en Spilliaert.
Kunstmuseum Den Haag heeft een schatkamer van meer dan 160.000 kunstwerken. In de zalen dwaal je door de verhalen rondom de kunstwerken en ontdek je de diversiteit en schoonheid van de collectie van het Kunstmuseum.
Het museum bezit de grootste collectie werken van Piet Mondriaan ter wereld. Daarnaast heeft het ook prachtige deelcollecties van deHaagse School, Keramiek, Delfts Aardewerk, Glas en Mode. Er loopt tijdelijk ook een tentoonstelling rondom de wereldberoemde modeontwerper Christian Dior (1905 -1957) ‘A New Look’.
Museum Voorlinden, Wassenaar
De solotentoonstelling van Michaël Borremans (Geraardsbergen, 1963) bij Voorlinden, ‘A Confrontation at the Zoo’, toont een zorgvuldige selectie schilderijen uit de afgelopen twintig jaar. Ze getuigt bij uitstek van de intuïtief-poëtische relatie tussen zijn werken, in al hun verscheidenheid.
Michaël Borremans beheerst eeuwenoude technieken, maar zijn werk spreekt een eigentijdse en unieke taal. Zijn oeuvre omvat tekeningen, sculpturen, film en fotografie, maar het bekendst is hij om zijn olieverfschilderijen, die zinderen van de spanning tussen historische vorm en conceptuele urgentie. Borremans heeft een droogkomische voorliefde voor het absurde en theatrale. Zijn personages verschijnen vaak in zelfgemaakte kostuums, alsof ze zich voorbereiden op een toneelstuk of ritueel.
Naast de permanente werken in Voorlinden, zijn er ook nog 2 bijzondere presentaties.



Paul Kooiker brengt zijn sleutelwerk ‘Nude Animal Cigar’ naar Voorlinden. In deze fascinerende fotoreeks, geschoten met zijn iPhone, laat hij 63 naakten, 63 dieren en 63 sigaren in elkaar overgaan.
Bij Voorlinden krijgt Nick Cave zijn allereerste museale solotentoonstelling ooit met zijn serie ‘The Devil – A Life’.
MAASTRICHT – TILBURG
Małgorzata Mirga-Tas * Beatriz González
Donderdag 21 november 2024
In de ochtend/middag bezoeken we het Bonnefanten Museum in Maastricht. In de late namiddag (15u30) rijden we door naar Tilburg om het prachtige Museum De Pont te bezoeken. Beide musea hebben vanzelfsprekend ook bijzondere vaste collecties. Alle toegangstickets zijn inbegrepen.


Bonnefanten Museum Maastricht
De eerste Nederlandse solotentoonstelling van Małgorzata Mirga-Tas is een primeur van formaat. Naast haar spectaculaire wandtapijtenreeks ‘Re-enchanting the World’ zijn ook niet eerder vertoonde en speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte werken te zien.
Het werk van Małgorzata Mirga-Tas (Polen, Zakopane, 1978) is een visuele sensatie die uitnodigt tot diepere reflectie. De kleuren zinderen en de scènes zijn zo levendig dat ze lijken te bewegen.
Mirga-Tas bestrijdt het dominante negatieve en stereotiepe beeld van haar Roma-volk, dat eeuwenlang bijna uitsluitend door niet-Roma is gecreëerd. Zij grijpt terug op oude iconografie die ze in een nieuw jasje steekt om moderne verhalen te vertellen.
Marlies en Jo Eyck waren prominente verzamelaars in Nederland en ze creëerden onbetwist de belangrijkste voormalige privécollectie in Limburg. Het is voor het eerst dat de collectie in zijn volle omvang wordt tentoongesteld met 147 werken van 60 kunstenaars.
In het Bonnefanten is de Collectie Marlies & Jo Eyck opgesteld in drie clusters verspreid over tien zalen. De eerste twee zalen tonen een groep abstracte sculpturen uit de jaren 1980 en een uitgebreide reeks werken van één kunstenaar: de ‘computerpionier’ Peter Struycken. Daarna geven vijf zalen een beeld van de toenemende veelvormigheid van de collectie vanaf de jaren 1990 met o.a. werk van Ger van Elk, Carel Visser en Guido Geelen. Maar ook Marlene Dumas, Luc Tuymans, Fons Haagmans en Keith Edmier. De laatste drie zalen, waaronder de monumentale kopzaal, zijn gewijd aan de geometrisch-abstracte werken uit de jaren 1960 en 1970. De schilderijen en werken op papier zijn van internationale allure met werken van o.a. François Morellet en Richard Paul Lohse.
Museum De Pont Tilburg
Beatriz González (1932) is de grande dame van de hedendaagse Zuid-Amerikaanse kunst en een culturele sleutelfiguur van haar geboorteland Colombia. War and Peace: A Poetics of Gesture geeft een overzicht van haar indrukwekkende, decennia omspannende oeuvre. Daarnaast biedt de tentoonstelling een nieuw perspectief op González’ benadering van figuren en gebaren als dragers van emotie.
Naast sleutelwerken van González zijn in War and Peace verschillende series te zien die de kunstenaar maakte op basis van nieuwsbeelden die ze uitwerkte tot schilderijen, tekeningen, prints en werken in de openbare ruimte. In al deze werken concentreert González zich op een enkel lichamelijk gebaar om uitdrukking te geven aan empathie en wederzijds menselijk begrip. In de tentoonstelling zijn verschillende werken opgenomen die De Pont in 2021 voor de collectie heeft verworven.
Voorbije studiereizen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2024 -2025