2022-2023

Open Ateliers // Final Show // HERBart // Roekoe // Work in Progress // Nothing/Everything to Declare // Van Delfts Blauw tot nieuw rood // The Sun Rises out of the Slurry // In Finitus // Golfslag

Open Ateliers 2023

OPEN: donderdag 15 juni 2023 van 19 tot 22u
16 > 18 JUNI van 10 tot 18u

Ontdek tijdens de Open Atelierdagen wat onze leerlingen en cursisten allemaal gemaakt hebben in het voorbije academiejaar. In de ateliers van de volwassenen ontdek je voornamelijk de werken van de afstudeerders in de 4de graad, de resultaten na 5 jaar studie. Maar ontdek ook de kunstwerken van onze jongste kunstenaars in de ateliers van de lagere en middelbare graad.

Ontmoet onze leerkrachten en leerlingen. De collega’s van het secretariaat staan paraat om jou alle informatie over de academie te geven en/of jou in te schrijven voor volgend academiejaar.

Schilderkunst * Tekenkunst * Beeldhouwkunst * Keramiek * Glaskunst * Multidisciplinair Atelier * Textiele kunsten * Grafiekkunst * Grafische vormgeving en illustratie * Digitale Kunsten * Initiatieatelier * Levend Model * Projectatelier * Cross-over Atelier * Studio Borgerstein * Kunstgeschiedenis * Beeldateliers kinderen en jongeren

ACADEMIE MECHELEN
Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen

Final Show 2023

Afstudeerders Specialisatie graad 2022-23

Proclamatie en opening op donderdag 15 juni 2023 om 19u
Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen
van 16 tot 18 juni, en van 23 tot 25 juni 2023 (van 10 tot 18u)

Anja Maes / Christiane Verstraeten / Dirk Callebaut / Ekaterini Kaloudis / Elisa Masschelein / Guy Claessens / Isabelle Wellekens / Jan Massant / Jannette van der Vegt / Johanna Martens* / Kathleen Symons / Katrien Driesens / Kris Lassois / Kris Thys / Lea Verheyen / Lut Weymans / Marc Weegmans* / Marianne Verhé / Marie-José De Donder / Marina Lenaerts / Maryse Willems / Nacho Vargas Ramos / Rik Van Kelst* / Robert Vandyck / Roger Van den Brandt / Sahakyan Nuné / Sheila Punjabi / Sofie Zeeuwts / Thomas Van Eekhout / Wiether Van de Ven

Na minimum zeven jaar studie behaalden bovenstaande kunstenaars hun getuigschrift van de Specialisatie. In de mooie tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum ontdek je de verschillende disciplines die je kan volgen aan de academie. 

* Stellen tentoon in het Douanegebouw, Douaneplein, 2800 Mechelen (vanaf 16 juni, 18u)


HERBart

Beeldhouwkunst in de Mechelse Kruidtuin
13 mei > 25 juni 2023

Met werken van: Mia Bogaert, Herman Bosmans, Dien De Bruyn, Bart Decq, Marc Hendrickx, Kris Ketels, Dirk Notebaert, Johny Robeyns, Wim Teugels, Kurt Van Baekel, Pieter Van Damme, Lin Van den Broeck, Nelly Van De Velde, Arlette Van Duyse, Christel Van Lent, Fred Vercauteren.

In het kader van 250 jaar Academie Mechelen werkten de beeldhouwers van het projectatelier, onder leiding van Bart Decq, een gans jaar rond kunst in de natuur.

De ruimtelijke werken staan in relatie tot de specifieke locatie van de Kruidtuin. Door iets weg te nemen of toe te voegen, of met de aanwezige grondstoffen een ruimtelijk werk te creëren, wordt de tuin op een andere manier gelezen en beleefd.

Deze werkwijze liet toe om op een speelse wijze tijdelijk een ingreep te doen. Verwacht jou niet aan klassieke beelden op sokkels. De natuur van de Kruidtuin is de sokkel waarop de kunst verschijnt en in dialoog met de omgeving treedt.

De titel HERBart verwijst naar ‘Herbaruim’ (kruidentuin) en ‘art’ (kunst), en knipoogt naar ‘Bart’ Decq, die eind dit schooljaar na 37 jaar trouwe en inspirerende dienst van een rustig en welverdiend pensioen gaat genieten.

Kruidtuin Mechelen > toegankelijk via Bruul, Pitzemburgstraat, Zandpoortvest.


Roekoe

Van 27 mei tot 18 juni 2023 13 tot 17u
(behalve op maandag en op zaterdag vanaf 15u45)

Voor Open Kerken 2023 lieten de leerlingen van Academie Mechelen en de kunstenaars van Studio Borgerstein zich inspireren door het thema van dit jaar: Kleine Details – Grote Verhalen.

Duiven vormen de rode draad van deze tentoonstelling in de Sint-Janskerk. Uiteraard komt de duif er in verschillende kunstwerken voor als symbool van de Heilige Geest. Maar de duif staat ook voor transformatie, vrede, geluk, hoop, loyaliteit, liefde, vrijheid, doorzettingsvermogen. Een hele boterham voor een dier dat we in het dagelijks leven nauwelijks opmerken en vooral zien als een pest. 

De duif is een klein dier, niet meer dan een detail in ons leven. Maar in de Academie gaven we haar even de aandacht die ze verdient. We maakten massaal veel duiven in papier, papier maché en karton. Duivenmelkers, duivenhokken, postduiven, duivenpoep mochten niet ontbreken. Verder vind je ook videowerk, stripverhalen, tekeningen die de duif in ere herstellen.

In de Sint-Janskerk heersen voor even de duiven. Kom je ze tellen? Heb je een boodschap die zij voor jou kunnen verspreiden? Kom je ze in al hun glorie bewonderen?

Locatie: Sint-Janskerk – Sint-Janskerkhof, 2800 Mechelen


Work in Progress

Tentoonstelling Keramiek

Andrea Boogaerts, Christine Vanoppen, Karin De Coster, Marie Paule Luypaert, Marleen Haerens, Wendy De Haes

16-17-18 juni 2023 (13-18u)
Sint Katelijnestraat 8

2800 Mechelen


Nothing/Everything to Declare

Eindejaarstentoonstelling Multidisciplinair Atelier

Vernissage: vrijdag 16 juni vanaf 18 u
Open: za 17, zo 18, za 24 en zo 25 juni van 14 tot 18 u
Locatie: Douaneplein 2, 2800 Mechelen

nothing everything to declare
eindejaarstentoonstelling multidisciplinair atelier.

Omdat ze al een tijdje uit haar voegen barstte, nam het Multidisciplinair Atelier in het begin van dit academiejaar haar intrek in het voormalige Douanegebouw aan de rand van de stad. 

De leegstaande kantoren op de eerste verdieping en de kelderruimtes werden omgetoverd tot bruisende ateliers waar een 40-tal cursisten aan de slag ging.

Hun artistiek onderzoek beperkt zich niet tot één bepaald medium of materiaal maar omvat alle mogelijke uitdrukkingsmiddelen die de hedendaagse kunst rijk is.  Je vindt er installaties, schilderkunst, fotografie, in-situ, sculpturen, performance, concept, tekenkunst, video, enz.

Deelnemende kunstenaars: Freddy Algoet, Annemie Andries, Roger Bertels, Ilse Claes, Elise Coudré, Dirk Cousserier, Ivo De Haes, Tania De Meyere, Wim De Wachter, Philippe Fosse, Jasmien Leijnen, France Lejeune, Rit Lembrechts, Kris Leys, Joel Lopez Burga, Sofie Marien, Johanna Martens, Jurgen Michiels, Ludovic Nyamabo Mulamba, Katarina Recki, Katleen Sergeant, Peter Simon, Astrid Staes, Laurent Thys, Paul Van Aelst, Melinda Van Berlo, Julie Van Craen, Pieter Van Damme, André Vandenbroeck, Tine Van den Eynde, Christa Van den Langenbergh, Wouter Vanderstede, Loran Van Eenaeme, Karen Vanholzaets, Rik Van Kelst, Emy Van Reck, Sara Vermeylen, Maria Verstraeten, Isabelle Vijt, Marc Weeghmans.


Van Delfts Blauw tot nieuw rood

Expo glaskunst en cross-over Academie Mechelen

Esther Verhofstad, Marie-Jeanne Verbruggen, Maria Thys, Lief Mariën, Monique Tuerlinckx en Hilda Koninckx.

Opening vrijdag 16 juni 2023 om 19 uur

17 & 18 juni 2023
20 & 21 juni 2023
24 & 25 juni 2023
Gratis toegankelijk van 11 uur tot 17 uur

Désiré Boucherystraat 5, 2800 Mechelen
(rechts van het stadhuis)


The Sun Rise Out of the Slurry

Tentoonstelling van de leerlingen uit het atelier Keramiek

Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen
Brusselsesteenweg 191, Mechelen

Opening: vrijdag 23 juni 2023 van 19 tot 21u30
Open op zaterdag 24 juni (11-17u) en zondag 25 juni (11-16u)


In Finitus

Een project van het atelier Textiele Kunsten (o.l.v. Jeannine De Raeymaecker)
Cross-Over Glaskunst en Projectatelier Textiele Kunsten.

Opening vrijdag 16 juni 2023
Bleekstraat 7, Mechelen om 19 uur en
Crypte Hanswijkbasiliek, Raghenoplein 1b, Mechelen om 20 uur

Gratis te bezoeken op zaterdag 17 juni, zondag 18 juni, vrijdag 23 juni, zaterdag 24 juni, zondag 25 juni 2023 (11u tot 17u).

Deelnemende kunstenaars
In de Bleekstraat 7
Afstudeerders 5e jaar: Joke De Deyn, Maryse Krutwage, Miek Malfait, Mariette Vaganée, Agnes Van Humbeeck, Maria Verstraeten, Carla Van der Elst, Claudine De Cat.

Victoria Alvarez, Leen Annaert, Conny De Roo, Hannah Kint, Mireille Desmet,
Cecile Vandermeulen, Gina Lagrou, Marcella Reynaers, Karina Reynders, Marij Sarens, Gerda Schorreels, Andrea Van Geel, Karin Van Rompuy, Viv Verhaert, Johanna Fontier, Rie Vermeren, Anne Blontrock, Denise Silvrants, Hilde Van Looveren, Kristien Verhaeren, Lenaleen Waignein, Karine Gutshoven.

In Crypte Hanswijkbasiliek
Afstudeerders 5e jaar: Trees Driesens, Rit Verstappen, Monica Volckaerts.

Sonia Caes, Magda De Bie, Erlinde Lombaert, Tine Herremans, Lieve Geens, Monique Lenaerts, Carine Toubhans, Lut Vlassenbroeck, Katrien Delcon.


GOLFSLAG

Een kunstwerk wordt ’target’. 
Speel de ‘golfslag’ met golfstick 
of wandel door de kunstroutes.

Een eerste project van de festiviteiten voor het 250-jarig bestaan van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen.

Openingsuren Vrijbroekpark
Ridder Dessainlaan 65 te Mechelen

Haal je Golfslag gazet in de Academie of bij het Infopunt Vrijbroekpark.
Of vind hier meer info.


ART&FILM #06: ALL THE BEAUTY AND THE BLOODSHED

Maandag 5 juni 2023 om 20u30 in het Filmhuis, Cultuurcentrum Mechelen

Dinsdag 6 juni 2023 om 18u30 in het Filmhuis, Cultuurcentrum Mechelen

affiche all the beauty and the bloodshed

‘Eén van de pakkendste films die u dit jaar kunt zien is een documentaire.’ (★★★★★) – De Morgen

Met deze film maakte Laura Poitras een indrukwekkend portret van leven, werk en activisme van meesterfotografe Nan Goldin (°1953).Nan Goldin maakte eind jaren ’70 naam door de (post)punk-, drug-, LGBT- en drag queen-subculturen in New York vast te leggen: vaak rauw werk dat ze zelf omschreef als een fotografisch dagboek, een dagboek dat de buitenwereld een inkijk gaf in wat ze ‘her tribe’ noemde, en dat haar tot in de top van de internationale kunst- en fotografiewereld bracht.Een paar jaar geleden maakte Goldin echter bekend dat ze ook zelf met een verslaving aan het opiaat OxyContin kampte, een geneesmiddel dat ze – zoals zovele Amerikanen – na een operatie voorgeschreven had gekregen.Eén van de producenten van deze killer blijkt de steenrijke Sackler-familie, die met hun farmabedrijf miljoenen verdienden aan de verslavingen, maar ook één van de grootste culturele sponsors is.Kortom: stof genoeg voor een ijzersterke docu, die op het Festival van Venetië terecht bekroond werd met de Gouden Leeuw.

Meer info, trailer en tickets.


Art & Film#05: WHITE BALLS ON WALLS

maandag 15 mei – 20:30

In 2019 bleek dat zo’n 90 procent van de kunst in het Stedelijk Museum in Amsterdam gemaakt was door witte mannen. Dat moet anders, vindt directeur Rein Wolfs. Maar dat is simpeler gezegd dan gedaan, zo blijkt al snel, want achter de schermen – waar het vol witte mensen loopt – roept het proces ongemakkelijke en schurende vragen op. Mag je een schilderij nog ‘De Prostituees’ noemen? Wat doe je met een werk dat door de kunstenaar in 1911 ‘Negertanz’ genoemd is? Moet je bij het beoordelen van kunst naar de huidskleur of het geslacht van de kunstenaar kijken? En hoe ga je om met pers die dat ‘overdreven politiek correct’ noemt?


Düsseldorf

ETEL ADNAN @K20 * JENNY HOLZER @K21
INSEL HOMBROICH * LANGEN FOUNDATION
THOMAS SCHÜTTE STIFTUNG

Donderdag & vrijdag 18-19 mei 2023

Een 2-daagse studiereis naar Düsseldorf en omgeving. Op de eerste (Hemelvaarts)dag bezoeken we het wonderbaarlijke Insel Hombroich met de vele kunstpaviljoenen in de natuur. In de buurt bezoeken we ook de Thomas Schütte Stiftung, de Langen Foundation en het Raketenstation. De tweede dag is gereserveerd voor de K20 en K21 in Düsseldorf en bezoeken we ook nog de bijzondere Philara private collectie. De doorbijters kunnen ook nog naar het Kunstpalast, Kai 10 en KIT, of gewoon genieten van de stad aan de oevers van de Rijn.

Insel Hombroich & Langen Foundation & Thomas Schütte

Museum Insel Hombroich in Holzheim bij Neuss is een museumpark met als motto „kunst parallel aan de natuur”. Het bevindt zich op het terrein van de voormalige Belgische kazerne van de 9de Wing. Het museum bestaat uit meerdere delen. Op de eerste plaats een parkachtig landschap (beeldenpark) met her en der verspreide tentoonstellingsgebouwen waar moderne en hedendaagse kunst wordt tentoongesteld. In de buurt hiervan ligt een voormalige raketbasis die is omgevormd tot een sub-urbaanlandschap met gebouwen en instellingen ten behoeve van hedendaagse kunst en architectuur. Daar staat ook een prachtig gebouw van Tadao Ando voor de Langen Foundation. Daar is een expo gewijd aan het werk van Julian Charrière, een Frans-Zwitserse kunstenaar die in Berlijn woont. Charrières werk verkent ideeën, beelden en percepties van de natuur en de transformatie daarvan over lange geologische perioden. Naast de Langen Foundation richtte Thomas Schütte zijn eigen stichting op waar in de meimaand zijn eigen werk te zien is.

Etel Adnan in K20 & Jenny Holzer in K21 & Philara collectie

De tentoonstelling van Etel Adnan in K20 presenteert werken uit al haar creatieve periodes van de jaren 1960 tot 2021 en brengt zo hulde aan de diversiteit van haar oeuvre, dat meer dan zes decennia omspant: schilderijen, tekeningen, wandtapijten, leporelli, teksten en een groot keramisch wandstuk. De tentoonstelling presenteert het werk van de kunstenaar in thematische hoofdstukken 

In K21 in Düsseldorf is vanaf dit voorjaar te zien (en lezen) waarom Jenny Holzer internationaal zo gevierd is. Ze maakt posters, schilderijen en beeldhouwwerken, die bezoekers aan het denken zetten over onderwerpen als oorlog, populisme en absurditeit. Iets dat voor haar altijd belangrijk is geweest om voor elkaar te krijgen met haar werk, en als we kijken naar de vele crises die er zijn, actueler dan ooit.

In zowel het gebouw K20 als K21 kan je ook de permanente opstelling moderne en hedendaagse kunst van de uitmuntende Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen bezoeken. (zie: kunstsammlung.de).

Philara is een privéverzameling van hedendaagse kunst en omvat meer dan 1800 werken van verschillende genres zoals schilderkunst, grafiek, beeldhouwkunst, installatie, fotografie en video. Halverwege de jaren negentig begon Gil Bronner met de opbouw van zijn collectie, die met haar sterke band met de Kunstakademie Düsseldorf vooral gericht is op het promoten van lokale opkomende kunstenaars.


Den Haag & Wassenaar

Dinsdag 28 maart 2023

M.C. Escher @ Kunstmuseum Den Haag

Stap in de wereld van M.C. Escher. Dat kan letterlijk in Escher – Andere wereld in Kunstmuseum Den Haag. In deze tentoonstelling beleef je het werk van Escher als nooit tevoren. Zijn beroemde prenten, waarin optische illusies, onmogelijke architectuur, reflectie en natuur centraal staan, worden hier gecombineerd met spectaculaire installaties van het Belgische kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. De wisselwerking tussen Eschers prenten en de ruimtelijke installaties van Gijs Van Vaerenbergh creëert zowel een unieke beleving als een uitdieping van Eschers werk. Eschers prenten zijn het resultaat van een ongekend talent, maar ook van een haast obsessieve toewijding aan het grafische vak. Zijn oeuvre is een verkenning van de grenzen van ruimte, landschap, perspectief en illusie.

Vlaams Expressionisme @ Kunstmuseum Den Haag

Op het Vlaamse platteland lijken na de Eerste Wereldoorlog de roaring twenties op het eerste gezicht ver weg. Maar wie goed luistert hoort de jazz over de rivier de Leie schallen… De moderne wereld dringt steeds meer door, ook in de schilderijen van Gustave De Smet, Frits Van den Berghe, Constant Permeke, Edgard Tytgat en Jozef Cantré,. Zij behoren tot de belangrijkste kunstenaars van wat in de jaren 1920 het ‘Vlaamse expressionisme’ wordt genoemd, en brengen de moderne figuratieve schilderkunst in België tot een hoogtepunt. Hun individuele oeuvres zijn eigenzinnig maar vertonen samenhang in stijl en visie, zoals de vereenvoudiging van vormen, een sterke nadruk op het landelijke en simpele en een uitgesproken geestigheid. In Kunstmuseum Den Haag staat vooral dit kleurrijke en ondeugende karakter van de Vlaamse expressionisten centraal.

Rinus Van de Velde @ Museum Voorlinden

Fictie en realiteit, maar ook woorden en beelden vloeien samen in het werk van Rinus Van de Velde (1983). Met tekeningen, sculpturen, installaties, foto’s en films bouwt deze Belgische totaalkunstenaar de absurdistische verhalen na die zich in zijn hoofd afspelen. Voor zijn solotentoonstelling The Armchair Voyager bij Voorlinden ‘leent’ hij daarbij werken uit de museumcollectie. Bijvoorbeeld van Kaari Upson, René Magritte en Rodney Graham.

Rinus Van de Velde is een ware ontdekkingsreiziger en legt zijn gedroomde reizen en ontmoetingen vast met pastelkrijt- of houtskooltekeningen. Hij bouwt zijn dromen ook na met kartonnen en houten decors, die hij gebruikt voor zijn tekeningen en films. De diversiteit van het oeuvre van de Belgische kunstenaar komt duidelijk terug in zijn tentoonstelling bij Voorlinden.

In Voorlinden kan je ook de bijzondere film ‘Head to Head’ van de bekende Vlaamse acteur en regisseur Herwig Ilegems (1962) bewonderen, een letterlijke tête-à-tête met verschillende dieren. In de vertederende korte film zie je hoe hij zich laat troosten door een struisvogel, neusje-neusje doet met een alpaca en de hoorns van een stier probeert te ontwijken.

In zowel Kunstmuseum Den Haag als Museum Voorlinden kan je de uitmuntende collecties moderne en hedendaagse kunst bewonderen. In Voorlinden kan je ook nog een wandeling maken door de


SCHILDERKUUR

“Kunst wordt waargenomen door de zintuigen, maar wordt beoordeeld door het hart”

(Marc Pairon)

Vernissage: vrijdag 2 juni 2023 om 18u.
Openingstoespraak door Hans Martens, directeur Academie Mechelen

3 en 4 juni – 10 en 11 juni 2023, van 10 tot 18u.
Bleekstraat 7, Mechelen

Eenentwintig cursisten Schilderen van de Academie Mechelen wachten niet tot ze gediplomeerd zijn om met hun prille werk naar buiten te komen. Als een hechte groep wagen deze debutanten zich op het publieke forum. Hun creatieve en frisse werken maakten ze onder begeleiding van drie zeer verschillende docenten: Julie Lesenne, Greet van Autgaerden en Sacha Eckes. Dit resulteerde in een sterke en gevarieerde tentoonstelling, waarin zeer uiteenlopende thema’s/onderwerpen aan bod komen. De expositie vindt plaats in het heel mooie pand van medecursist Dr. Johan Waes waar de verweerde muren extra glans aan de doeken toevoegen.

Met werk van:

Agnes Geijskens, Anna Van den Bruel, Annemie Van Asbroeck, Brian Garston, Chris De Bock, Cinta Sarono, Elena Salles, Evy Van Elsuwege, Johan Waes, John Haenraets, Kate Bae, Katleen Bosteels, Klaartje Vandermeulen, Liz van Berckelaer, Magda Meskens, Marie Claire Cuylits, Marijke Goovaerts, Mireille Desmet, Pat Busselen, Sarah Deckers, Tatiana Vasiloi.


PRIMA APPENDIX

De expo ‘Prima Appendix’ is een vervolg van het project van de donderdagklas keramiek dat werd opgestart, tijdens de expo ‘Prima’, eerder dit schooljaar. Hierbij gingen we dieper in op de mogelijke rol van de leerkracht in het artistieke proces van de leerling. 

In de expo zijn werken te zien die tot stand kwamen vanuit een kleine of grotere samenwerking tussen de leerkracht en leerling. Deze is wel telkens vertrokken vanuit een persoonlijke invalshoek van de leerling. Het resultaat is soms onverwacht, soms onbedoeld, soms geslaagd en soms nog in ontwikkeling.

Ook in de opbouw van de tentoonstelling zoeken we samen naar mogelijkheden in de presentatie van de werken. 

Eerder dan het streven naar artistiek resultaat staat het zoeken naar nieuwe invalshoeken, onderzoeken van andere mogelijkheden, durf, het bevragen van persoonlijke interesses en dus ook de dialoog centraal. Met het tonen van de werken willen we nu ook de dialoog met het publiek, dat reeds was gestart tijdens werkmomenten van leerlingen tijdens de expo ‘Prima’, verder zetten.

Deelnemende kunstenaars

Francis Boentges, Nele Bollen, Griet Decoster, Greet Goovaerts, Hanneke Hermans, Elise Mathijs, Cendi Rothman, Eve Suetens, Gilberte Symons, Anke Vanberendoncks, Nathalie Van Den Eynde, Patrick Van Lancker, Hilde Van Mileghem, Sofie Wellens, Anna Plaskie, Sabine Vallaeys, Lea Verheyen, Elise Dethier, Mia Moens, Geertje van Coppenolle, Marilou Van Dam, Ann Vanhoorick, Jeannine Van Wemmel


ART&FILM #04: BELGIAN BRASS: ON AIR

Maandag 24 april 2023 om 19u in het Filmhuis, Cultuurcentrum Mechelen

Avant-Première in aanwezigheid van regisseur Guy Fellemans.

Het koperensemble Belgian Brass musiceert al meer dan 20 jaar op wereldniveau. De leden zijn allemaal topmuzikanten uit de klassieke muziek, en hebben een vaste job bij o.a. De Munt, maar hebben de behoefte om, naast dat symfonisch werk, ook muziek in kleinere bezetting te creëren.

Wanneer in 2020 de coronapandemie toeslaat, staat opeens de hele wereld stil en moet ook Belgian Brass alle optredens schrappen. Na een tijdje organiseren veel podiumkunstenaars live streams, zodat muzikanten toch kunnen performen, evenwel zonder publiek in de zaal.

In samenwerking met Conservatorium Mechelen. Meer info: hier.


Art & Film #03:

Jeanne Dielman, 23, Quai Du Commerce, 1080 Bruxelles

Maandag 16 januari 2023 om 19u in het Filmhuis Mechelen

De Belgische film “Jeanne Dielman” uit 1975 van de Brusselse regisseuse Chantal Akerman is verkozen tot de beste film aller tijden. Het British Film Institute (BFI) laat elke 10 jaar een professionele jury beslissen welke film volgens hen die eer verdient. De film is onbekend bij het grotere publiek, maar zeker zijn titel waard. De film gaat over het routineuze leven van een Brusselse huisvrouw. De jonge weduwe Jeanne Dielman woont met haar zoon Sylvain in een flat in Brussel en verdient haar geld als prostituee: wanneer haar zoon overdag naar school gaat, doet zij het huishouden en ontvangt ze klanten. De film toont drie dagen uit haar leven en schetst haar alledaagse bezigheden in detail.

Volgens filmkenners is het een heel radicale, avant-gardistische film die ook in 1975 al als revolutionair gold, omdat de film op een heel vernieuwde manier omging met tijd en duur. 

De film duurt drie uur en twintig minuten. Elk shot staat minutenlang en dat sluit naadloos aan bij de inhoud: het saaie, repetitieve leven van een huisvrouw in de jaren zeventig.

De film is niet heel bekend bij het grote publiek, maar zeker wél toegankelijk volgens filmkenner Lieven Trio: “Het is geen ingewikkeld verhaal, maar je moet wel aandacht en geduld kunnen opbrengen. Ik zag hem in mijn studententijd en op mij had hij een hypnotiserend effect. Ik werd echt in de film gezogen door de herhalingen van het dagelijkse leven. Daardoor begin je te letten op de kleine verschillen en zo ontstaat er suspense. Een soort thriller in de keuken.”

“Jeanne Dielman” is een film die je op het grote scherm in een cinema moet bekijken (en ondergaan). Een unieke gelegenheid om dit in het Mechelse Filmhuis te beleven.

Meer Info: https://www.filmhuismechelen.be/review/jeanne-dielman-23-quai-du-commerce-1080-bruxelles/ 


DAG VAN DE ACADEMIES
Zaterdag 11 februari 2023 van 10 tot 16u

Programma: https://www.mechelen.be/dagvandeacademies?jkm

De Dag van de Academies is een jaarlijks event waarop alle academies voor deeltijds kunstonderwijs hun bruisende werking in de kijker zetten.

Dit jaar gaat de dag door onder het thema PRESENT. Academie, Beiaardschool en Conservatorium van Mechelen doen vanzelfsprekend mee.

Present: kunst maak je nu
Wie artistiek bezig is, leeft in de tegenwoordige tijd, staat in het moment en werkt in het ‘nu’. 

Present: kunst maken is geven
Bezig zijn met kunst is een cadeautje geven aan jezelf: je neemt en krijgt tijd om jezelf te ontplooien en je artistieke mogelijkheden te verkennen. 

Present: kunst maken is tonen, presenteren
Wie iets geleerd of gecreëerd heeft, wil dat vroeg of laat ook presenteren. Ook daartoe krijg je in de academie de kans.

Present: hier zijn we en we doen ertoe
Op de Dag van de Academies tonen Academies wat ze bedenken, maken, ontwikkelen, spelen en creëren aan het grote publiek.

Op die dag zijn er geen lessen. Iedereen is welkom om zich te laven aan expo’s, workshops, demonstraties, voorstellingen, concerten, …

Programma

Atelier 101 Academie
10 – 14u: Aanwezig/Afwezig
Tekenen naar model achter half transparant gordijn
Workshop met Ludwig, Line en Lien & studenten a/h werk

Atelier 103 > 106 Academie
10 – 16u: Atelier Beeldhouwkunst
Boetseren naar model & ‘NEL NOW’: hedendaagse interpretatie van ‘Huiselijke Zorgen’ van Rik Wouters
Workshop met Rien en Athar & studenten aan het werk

Atelier 107 – 108 Academie
10 – 16u: Atelier Keramiek
Studenten aan het werk

Atelier 113 Academie
10.30 – 12u / 13 – 14.30u: Camouflage
Gelli plate printing
Workshop met Ludwig, Line en Lien & studenten aan het werk

Atelier 114 Academie
10 – 16u: Aanwezig en Weggeblazen
Doorlopend atelier Glaskunst en initiatie zandstralen
Workshop met Isabelle en Geoffrey & studenten aan het werk

Kunstgeschiedenis lokaal (KG) Academie
10 – 16u: Filmfragmenten
Info cursus Kunstgeschiedenis met Sonja

Gang gelijkvloers Academie
10 – 16u: Measuring the Universe
Meet jezelf! Workshop met Els, Sanne en Valentina

Gang gelijkvloers Academie
10 – 16u: Bond Zonder Naam
Presentatie Atelier Initiatie o.l.v. Ludwig

Atelier 202 Academie
10 – 16u: Binnenste niet Buiten
Presentatie: Hoe wij ons aan de buitenwereld tonen? o.l.v. Lieven

Atelier 203 Academie
10 – 16u: Freakshow/Peepshow
Peepshow door leerlingen met maskers en kostuums o.l.v. Jan en Yorick

Atelier 204 Academie
10 – 16u: Un homme de têtes
Green key naar Georges Méliès. Workshop met Valérie

Atelier 205 Academie
10 – 16u: Melkdruk
Droge naald met tetrabrikken. Workshop met Lieve en Lieven

Atelier 206 Academie
10 – 16u: Mix & Match
Workshop zeefdruk met Katrien en Karolien

Atelier 207 Academie
10 – 16u: ‘t Is hier Steendruk & Linosprint
Workshop lithografie met Petra & lino met Lieven

Atelier 208 – 209 Academie
10 – 16u: Atelier Textielkunst
Cursisten aan het werk

Atelier 211 Academie
10 – 16u: Serpenten
Bouw mee aan het langste serpent ter wereld! Workshop met Sacha en Kaatje

Atelier 212 – 213 Academie
10 – 16u: Atelier Schilderkunst
Cursisten aan het werk

Atelier 301 Academie
10 – 16u: Maskers
Presentatie Maskers en Fortune Cookies o.l.v. Polien

Atelier 302 Academie
10 – 16u: The Gift that keeps on Giving
Maak een cadeau voor een onbekende, krijg een cadeau van een onbekende
Workshop met Tobias en Arend

Atelier 303 Academie
10 – 16u: Wat niet weg is, is gezien!
Veranderende opstellingen die tonen en verbergen
Workshop waarnemingstekenen met Judith en Chloé + Memory-spel door kinderatelier Rien

Atelier 312 Academie
10 – 16u: Wij willen Nel terug
‘Een blik in het verleden’ Schminken en Monotype.
Workshop met Karolien, Kornelia, Polien, Vévé, Marion en Nel

Atelier 304 > 308 Academie
10 – 16u: Atelier Schilderkunst
Cursisten aan het werk

Tentoonstellingszalen cultuurcentrum
13 – 18u:   Expo “Draw, Damned, Draw”
Werken uit het Atelier Tekenkunst, samengesteld door Marit Rombouts


Draw, Damned, Draw

Werken uit het Atelier Tekenkunst
samengesteld door Marit Rombouts

4 tot 26 februari 2023
Cultuurcentrum Mechelen
Minderbroedersgang 5

De tentoonstelling in het kader van 250 jaar Academie Mechelen is gratis te bezichtigen van 4 tot 26 februari 2023 van woensdag tot zondag van 13 tot 18u.

Werken van: Anzhela Avagyan, Sarah Benn, Marie-Paul Broothaerts, Trees De Bruyne, Hilde Decrem, Stijn Everaert, Greet Gemis, Marijke Goovaerts, Frie Leemans, Catherine Lijssens, Daniëlle Raspé, Elisa Masschelein, Jean-Pierre Missorten, Roel Scheys, Myriam Selleslagh, Jef Sterckx, Greet Van Autgaerden, Nancy Van Beersel, Roger Vanden Brandt, Lin Van den Broeck, Chris Vanderstraeten, Dirk Vanmassenhove

Tekenen is een universeel visueel communicatiemiddel voor ideeën, gedachten en abstracte concepten, los van discipline of domein. Het is een primair uitdrukkingsmiddel. Het is het medium bij uitstek om vrij gevoelens en gedachten visueel vorm te geven. Tekenen en de tekening zijn de laatste decennia uitgegroeid tot volwaardige autonome artistieke media.

De tekening vervult niet langer een ondergeschikte rol in het scheppingsproces van een kunstwerk of creatie. Mogelijkheden zijn ongelimiteerd. Grenzen zijn vaag. Het medium tekenen is bijzonder veelzijdig, het is flexibel en laat toe het leven ongecompliceerd te registreren en vanuit steeds nieuwe invalshoeken en perspectieven te onderzoeken.

Het is het expressiemiddel bij uitstek om uitdrukking te geven aan een idee over de werkelijkheid. Tekenen is evengoed een manier van denken, een spoor dat eveneens toelaat te registreren, te noteren. Het medium is zowel subjectief als objectief, het kan zowel eenvoudig als complex zijn, direct, spontaan, beweeglijk, sensitief, doordacht, constructief, beschrijvend, fantasierijk, …

In deze tentoonstelling is een selectie werken te zien van leerlingen uit het atelier van Marit Rombouts die al meer dan twintig jaar docent Tekenen is in de Academie Mechelen.


KÜPPERSMÜHLE DUISBURG & FOLKWANG MUSEUM ESSEN

Zondag 19 februari 2023

Expo’s Martin Assig & Helen Frankenthaler & Collecties Moderne & Hedendaagse Kunst

Martin Assig > Museum Küppersmühle, Duisburg

Martin Assig (geboren in 1959) maakt abstracte, vaak kleurrijke en krachtige werken met de oude techniek van de encaustiek, het schilderen met was. Zijn werken gaan altijd over de mens en de omstandigheden van zijn bestaan. Het fysieke bestaan en de bedreiging daarvan behoren tot Assigs thematiek, evenals filosofisch-religieuze vragen of de veerkracht van de mens. Het MKM toont een uitgebreide tentoonstelling van het werk van de kunstenaar met ongeveer 90 werken vanaf de jaren negentig tot heden, waaronder een verscheidenheid aan schilderijen op groot formaat op paneel en talrijke werken op papier.

Hoogtepunten uit de Ströher Collectie, een van de belangrijkste en omvangrijkste collecties Duitse kunst van na 1945, zijn in het MKM te zien op ruim 5.000 vierkante meter. De nadruk ligt op de schilderkunst. De collectie omvat centrale posities van de kunstontwikkeling in Duitsland, vanaf de naoorlogse periode tot heden.

Nieuwe mijlpaal in het Ruhrgebied: sinds de eerste steenlegging en ongeveer vier jaar bouwen is de uitbreiding van het Küppersmühle Museum door Herzog & de Meuron voltooid. Binnen biedt een aaneenschakeling van 36 lichte, overzichtelijke museumzalen de kunst alle ruimte. Werken van o.a. Kiefer, Baselitz, Penck, Beuys, Albers, Arp, Soulages, Tàpies, Wols, …

https://museum-kueppersmuehle.de 

Helen Frankenthaler > Museum Folkwang, Essen

Met Helen Frankenthaler (1928-2011) toont het Museum Folkwang een kunstenares die op slechts 23-jarige leeftijd samen met haar tijdgenoten Joan Mitchell, Grace Hartigan, Elaine de Kooning en Lee Krasner een revolutie teweegbracht in de door mannen gedomineerde schilderkunst in New York. De solotentoonstelling omvat in totaal 84 werken. De nadruk ligt op Frankenthaler’s werk op papier. Het medium beïnvloedde de beslissende overstap van de kunstenaar van het abstract expressionisme naar de Color Field Painting, waarmee Frankenthaler model stond voor een nieuwe generatie schilders. 75 schilderijen op papier en negen schilderijen op doek brengen deze ontwikkeling tot leven.

Het kunstmuseum werd aanvankelijk in de stad Hagen gesticht door Karl Ernst Osthaus. De collectie bevat werken van George Minne, Auguste Rodin, Wilhelm Lehmbruck, Pierre-Auguste Renoir, Gustave Courbet, Vincent van Gogh, Paul Cézanne en Paul Gauguin. Toen Osthaus in 1921 overleed, verkochten zijn erfgenamen de kunstcollectie aan de stad Essen. In de jaren twintig en dertig werd de collectie gestaag uitgebreid, waarbij met name de Franse Impressionisten veel aandacht kregen.

Sinds 1955 bevindt zich het Karl Ernst Osthaus-Museum in het voormalige Folkwang-gebouw.  In 2006 werd besloten tot nieuwbouw van het Museum Folkwang. De opdracht tot het ontwerpen van een nieuwe huisvesting werd in 2007 gegeven aan de Britse architect David Chipperfield. Het vernieuwde Folkwang werd in januari 2010 heropend, toen Essen/Ruhrgebiet Culturele hoofdstad van Europa 2010 was. De nieuwbouw beschikt over een oppervlak van 4500 m² voor permanente en wisselexposities.

https://www.museum-folkwang.de/de 

Meer info via abk@mechelen.be


Art Rotterdam

Vrijdag 10 februari 2023

Van donderdag 9 tot en met zondag 12 februari vindt in de iconische, Rotterdamse Van Nelle Fabriek de 24ste editie plaats van Art Rotterdam. Op een vloeroppervlak van 10.000 m2 tonen ruim honderd toonaangevende binnen- en buitenlandse galeries met werk van aankomende en gevestigde kunstenaars.

Deelnemende galeries (een selectie):

AKINCI, andriesse ~ eyck galerie, ASPN, Willem Baars Projects, Gallery Vriend van Bavink, Galerie Bacqueville, Galerie van den

Berge, BorzoGallery, Ellen de Bruijne Projects, Copperfield, Stigter Van Doesburg, Galerie Fons Welters, Annet Gelink Gallery,

GRIMM, Althuis Hofland Fine Arts, Lumen Travo Gallery, Galerie Ron Mandos, Rademakers Gallery, Upstream Gallery, Frank Taal

Galerie, TORCH Gallery, martin van zomeren, Dürst Britt & Mayhew, en anderen …

en de Belgische galeries: FRED&FERRY (Antwerpen), TATJANA PIETERS (Gent), PLUS-ONE Gallery (Antwerpen), Eva

Steynen.Deviation(s) (Antwerpen), Galerie Sofie Van de Velde (Antwerpen), DeWael 15 (Antwerpen), Kristof De Clercq gallery

(Gent), BARBÉ URBAIN (Gent), Dauwens & Beernaert Gallery (Brussel), Pizza Gallery (Antwerpen)

Twee vernieuwingen springen eruit: de presentatie van Sculpture Park, mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad, en de centrale plaatsing van de New Art Section.

Sculpture Park

Sculpture Park is een presentatie van 10 tot 20 voornamelijk grootschalige kunstwerken die met de natuur óf met de stedelijke omgeving een relatie aangaan. Locatie is de Tabaksfabriek, een van de industriële en monumentale ruimtes die de Van Nelle Fabriek te bieden heeft. Voor de architectonische invulling tekent ontwerpbureau Tom Postma Design (naast Art Rotterdam ook bekend van Art Basel, Frieze Masters, Tefaf). Een deel van de ruimte is voorbehouden aan Rotterdamse of in Rotterdam opgeleide kunstenaars. Inzet van Sculpture Park is namelijk: verbinding met de stad Rotterdam.

New Art Section

Met de altijd weer verrassende New Art Section geeft Art Rotterdam jaar in jaar uit een unieke presentatie van opkomende kunstenaars. Dit jaar is de focus versterkt. Om recht te doen aan de uitgangspunten van Art Rotterdam – het ontdekken van nieuwe kunst en het stimuleren van jong talent – is gekozen voor een centrale plaatsing. Bezoekers van deze 24ste editie kunnen er niet om heen: de New Art Section ligt pal naast de entree en vraagt met haar vernieuwende presentaties nadrukkelijk om de aandacht. Aanpalend bevinden zich twee restaurants die vanuit de entreeruimte toegankelijk zijn.

Michiel Simons van galerie M.Simons: “Als jonge galeriehouder ben ik ontzettend trots om ook dit jaar weer deel te nemen aan de meest toonaangevende hedendaagse kunstbeurs van Nederland in de New Art Section. Het gedurfde karakter en de kwaliteit van Art Rotterdam maakt de beurs voor mij een platform waar ik, samen met mijn kunstenaars, altijd een stap extra zet om een zo verrassend mogelijke presentatie neer te zetten. Ik kijk ernaar uit om in februari bezoekers te verwelkomen met een solopresentatie van Hadrien Gerenton en me te laten inspireren door mijn collega-galeriehouders.”

Meer info op: https://www.artrotterdam.com


VOORLINDEN & DE PONT (volzet)

GIUSEPPE PENONE * RAGNAR KJARTANSSON
DONDERDAG 19 JANUARI 2023

Giuseppe Penone @ Voorlinden

Zien, ruiken, voelen: museum Voorlinden in Wassenaar organiseert met de nieuwe overzichtstentoonstelling van Giuseppe Penone (°1947) een feest voor de zintuigen. De Italiaanse arte-poverakunstenaar toont met zijn iconische sculpturen, grootse installaties en intieme kunstwerken de verbinding tussen mens en natuur. 

Hij werkt met materialen die hij rechtstreeks uit de natuur haalt, zoals bomen, marmer en zelfs aardappelen. Hij kneedt, beitelt, timmert en zaagt, op zoek naar sporen van een geleefd leven en onzichtbare groeiprocessen. Wanneer je door de tentoonstelling bij Voorlinden loopt, zie je de sporen van dat maakproces, ruik je de natuur in de zalen en kun je zelfs met je voeten sporen van het leven voelen.

Giuseppe Penone: ‘Ik voel het bos ademen, en hoor de trage, gestage groei van het hout. Ik stem mijn ademhaling af op die van de groene wereld om mij heen, ik voel de beweging van de boom onder mijn hand die ik op de stam heb gelegd.’

‘Tot hier en verder’ @ Voorlinden

Met Tot hier en verder biedt museum Voorlinden een selectie kunstwerken die aanzetten tot het scheppen van nieuwe vergezichten. De collectietentoonstelling wordt bevolkt door kunstenaars die een scherpe blik werpen op onze samenleving, de vinger op pijnpunten leggen, met hun verbeeldingskracht nieuwe richtingen inslaan en andere manieren van kijken voorstellen.

In de collectietentoonstelling Tot hier en verder zijn werken opgenomen van onder andere Ai Weiwei, Yoan Capote, Edith Dekyndt, Man Ray, Shilpa Gupta, Alicja Kwade, Kader Attia, Guido Geelen, Song Dong, Zhanna Kadyrova, Tacita Dean en François Morellet.

Ragnar Kjartansson – ‘Time Changes Everything’ @ De Pont

De IJslandse kunstenaar Ragnar Kjartansson (°1976) werkt met alle denkbare media. Van grootschalige video-installaties, performance en keramiek, tot schilderkunst, theater, opera en popmuziek. In Time Changes Everything, een uniek en actueel overzicht van Kjartanssons werk en zijn eerste in Nederland, komen ze allemaal aan bod. Uithoudingsvermogen, clichés en een diep romantisch verlangen zijn daarin terugkerende thema’s.

De tentoonstelling omvat een uiteenlopende reeks werken waarin de kunstenaar in mantra-achtige herhalingen de tijd oprekt tot bijna religieuze proporties. Speciaal voor De Pont ontwikkelt Kjartansson op dit moment de nieuwe installatie Guilt and Fear, waarvoor hij samenwerkt met een Brabants keramiekatelier.

In zowel museum Voorlinden als De Pont kan je de uitmuntende collecties hedendaagse kunst bewonderen. In Voorlinden kan je ook een wandeling maken tot in de duinen. De Pont bezoeken we op de Punch-donderdagnocturne vanaf 17u. Tijdens ‘Punch’ kan je ook genieten van heerlijke soep in het restaurant en is er zelfs een DJ. 

In beide musea zijn er restaurants, maar een lunchpakket voor op de bus kan tijd uitsparen.


Art & Film #02

Dreaming walls– Inside the Chelsea Hotel

Maandag 5 december 2022 om 20u45 in Filmhuis Mechelen.

Regie: Maya Duverdier & Amélie van Elmbt
B-USA 2022, 80 min.

The Chelsea Hotel: de plaats waar Arthur C. Clarke ‘2001: A Space Odyssey’ schreef.

De plaats waar Leonard Cohen Janis Joplin tegen het lijf liep, wat resulteerde in een wilde avond én een wereldsong: ‘You were talking so brave and so sweet / givin’ me head, on the unmade bed / while the limousines wait in the street’.

Waar de hotel-kunstcollectie werken bevat van voormalige gasten als Yves Klein, Claes Oldenburg, Julian Schnabel, Jasper Johns, Robert Crumb, Willem de Kooning en vele, vele anderen.

Waar Dylan Thomas overleed, naargelang de bron aan een alcoholvergiftiging of aan een longontsteking.

Waar Madonna in de vroege jaren tachtig woonde.

Waarover Andy Warhol ‘Chelsea Girls’ draaide.

Waar Patti Smith en Robert Mapplethorpe graag en veel rondhingen.

Waar de meest uiteenlopende muzikanten nummers schreven, van Bob Dylan tot The Kills, en van Edith Piaf tot Nico.

Waar Sid Vicious vermoedelijk zijn vriendin Nancy Spungen doodstak, en in afwachting van zijn proces vervolgens ook zélf aan een overdosis de pijp uitging.

Al decennia lang een toevluchtsoord voor kunst, cultuur en tegencultuur. Een plaats waar hippies, punks, beatniks en andere outsiders een artistieke vrijhaven vonden.

Dat iconisch gebouw wordt al enkele jaren grondig gerenoveerd – of zeg maar gerust: getransformeerd, of geruïneerd – tot een glad, zielloos luxehotel.
Tussen de kranen, het boren en de hamerslagen door verblijven echter nog een vijftigtal oude gasten, die hardnekkig nog de vrije spirit en de artistieke erfenis van het hotel levend blijven houden.
Tot de tijd en de macht van het geld uiteindelijk ook hen onherroepelijk richting hotelexit zal drijven…

Filmmakers Maya Duverdier en Amélie van Elmbt reisden in 2019 naar The Chelsea Hotel af om er de impressies, herinneringen en dromen van deze laatste schimmen uit het verleden vast te leggen.
Een idee dat blijkbaar ook Martin Scorsese zeer genegen was, want hij werd de executive producer van deze impressionistische, uiterst fraaie docu.


Art & Film #01: SATURNUS

Regie: Ludo Mich
B 1971, 25 min.

MAANDAG 3 OKTOBER om 19u
In aanwezigheid van regisseur Ludo Mich.

Nadat hij eind jaren 50 als 14-jarige snotneus Yves Klein had ontmoet, en nadat hij begin jaren ’60 Floris Jespers en Vic Gentils had geassisteerd, maakte Ludo Mich in de sixties zélf naam met wilde, kleurrijke en anarchistische performance art in de sfeer van Fluxus: nu eens bespeelde hij de zelfontworpen Michofoon, dan weer liep hij als ‘Mich Elektriek’door de stad in een zilveren pak vol brandende lampen, zette hij zichzelf te koop voor een zacht prijsje, experimenteerde hij met elektronische muziek via foto-elektrische cellen of verzon hij de spraakmakende mode-happenings voor de kledingcollecties van zijn echtgenote, ontwerpster Ann Salens.

Wanneer hij zich eind jaren ’60 op het filmen stort, doet hij dat met dezelfde humor, overgave en vrije geest als in zijn performances.
Het levert een reeks undergroundfilms op waar de meeste critici zich destijds geen raad mee wisten: de ene is gechoqueerd (blote mensen!), de andere gedegouteerd (blote mensen met een hangbuik!) en nog anderen weten niet wat ervan te maken.
Maar ondertussen worden zijn films wel geselecteerd voor de Biënnale van Parijs, en getipt door Werner Herzog.


STUDIEREIS naar Düsseldorf

PIET MONDRIAAN * REINHARD MUCHA
Collecties K20 & K21

Dinsdag 22 november 2022

Piet Mondriaan – Evolution

Velen kennen de schilder Piet Mondriaan (1872-1944) als de schepper van formeel strenge geometrische composities met zwarte en witte lijnen en kleurvlakken in rood, geel en blauw. Maar dat de Nederlandse kunstenaar zich in de eerste decennia van zijn carrière vooral toelegde op landschappen en andere representatieve motieven en deze vaak verrassend kleurrijk ensceneerde, is bij het grote publiek nauwelijks bekend. De Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen presenteert Mondriaans weg van de vroege naturalistische schilderijen naar de late abstracte werken en traceert de formele verbanden die bestaan tussen schilderijen die vijf decennia omspannen.

Vanaf het begin van zijn artistieke carrière was Mondriaan gepreoccupeerd met de zoektocht naar een beeldtaal die het universele, de diepste essentie van al het bestaande zou uitdrukken. Voor Mondriaan was het zichtbaar maken van deze onzichtbare, spirituele dimensie mogelijk door het perfecte evenwicht van alle picturale elementen, dat hij uiteindelijk bereikte in het begin van de jaren 1920 met zijn Neo-Plasticistische werken en bleef ontwikkelen tot 1943.

De tentoonstelling, die voornamelijk gewijd is aan de vroege schilderijen, laat zien hoe Mondriaans ontwikkeling stap voor stap verliep en geleidelijk het doel naderde om het absolute af te beelden. Het begin van deze artistieke “evolutie” kan bijzonder goed worden bestudeerd aan de hand van landschapsmotieven. Met behulp van windmolens, vuurtorens, duinen en boerderijen ontwikkelde de kunstenaar zijn vormentaal, waarin hij zich concentreerde op de compositie van vlakken, verticale en horizontale lijnen en hun ritmes. Zowel de naturalistische als de laat-abstracte werken zijn het gevolg van een intuïtief geleide benadering en geenszins het resultaat van mathematische rationaliteit.

De tentoonstelling was eerder te zien in Fondation Beyeler, Riehen/Basel en kwam tot stand in samenwerking met het Kunstmuseum Den Haag.

Der Mucha – An Initial Suspicion

Het werk van Reinhard Mucha wordt door zijn herdefiniëring van sculptuur, fotografie en installatie beschouwd als een van de belangrijkste posities in de hedendaagse kunst. Op de twee locaties K20 en K21 combineert de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in deze tentoonstelling installaties van Mucha (Düsseldorf 1950) die al vele jaren niet meer te zien zijn geweest, met werken uit elk van zijn creatieve fasen en zo een panorama dat meer dan veertig jaar werk van de kunstenaar omspant.

Naast de installatie Das Deutschlandgerät [2021], [2002], 1990, die vanaf 2002 in K21 werd gereconstrueerd en oorspronkelijk werd gemaakt voor het Duitse paviljoen op de Biënnale van Venetië van 1990, zal zijn vroege, baanbrekende werk Wartesaal (Wachtkamer) [1997], [1986] 1979 – 1982 – dat sinds documenta X, 1997 niet meer publiekelijk is getoond – te zien zijn. Das Figur-Grund Problem in der Architektur des Barock (für dich allein bleibt nur das Grab), een van de weinige overgebleven grotere installaties van museummeubilair en alledaagse voorwerpen, wordt voor het eerst sinds 1985 opnieuw gerealiseerd in de Grabbehalle van K20.

In zowel het gebouw K20 als K21 kan je ook de permanente opstelling moderne en hedendaagse kunst van de uitmuntende Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen bezoeken. (zie: kunstsammlung.de). Je kan jouw bezoek ook nog combineren met tentoonstellingen in K.I.T. (Kunst im Tunnel) en/of de Kunsthalle Düsseldorf. Of met een wandeling langs de Rijn.


PRIMA – 250 jaar Academie Mechelen

Opening: zondag 16 oktober 2022 om 13u.
Expo: 16 oktober > 13 november 2022
Cultuurcentrum Mechelen

In de prachtige tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum organiseren we de tentoonstelling ‘PRIMA – 250 jaar Academie Mechelen’. De expo is opgevat als een ‘Open School’ waar (werk van) docenten en leerlingen van de Academie in dialoog gaan met elkaar, met gastkunstenaars, museale kunstwerken en de bezoeker. Tijdens de expo zijn er verschillende performances en ontmoetingsmomenten gepland.

Foto’s Jo Op de Beeck

Twee en een halve eeuw geleden werd te Mechelen onder de hoge bescherming van “Sijne Konincklycke Hoogheyd Carel Alexander Hertog van Lorrynen Gouverneur deser Landen” de “Konstschole” opgericht. Kunstschilder Jan Willem Fr. Herreyns werd er, na onderhandelingen met de magistraat van de stad Mechelen, in 1772 de eerste directeur van. Het is deze school die in 1773 de titel van “Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten” mocht voeren met als wapenspreuk ‘Crescit ad Coronas’ (‘Verhoogt naar de (het groeit uit tot) kronen’).

In het schooljaar 2022-2023 wil de Academie Mechelen deze unieke verjaardag niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Met 250 jaar behoort onze academie tot de oudste van Vlaanderen.
In het jubileumjaar kijken we niet achteruit, maar vooruit. De toekomst ligt voor ons. Plannen voor uitbreiding van het kunstonderwijs in Mechelen krijgen op dit eigenste moment vorm en worden de komende jaren gerealiseerd.

Prima Progamma

zaterdag 22/10 > 14u-18u
Performance What Remains After the Birthday Cake van Elise Coudré

zondag 23/10 > 13u-18u
Performance Back to Zero # BONK van Sara Vermeulen

woensdag 26/10 > 13.30u – 17u
Performance/workshop Beats Soup van Hannah Mevis
i.s.m. jongerenatelier Chloé Op de Beeck
FB-Event: https://fb.me/e/1DBGzwPla

donderdag 27/10
Live Keramiekatelier Stijn Yperman

donderdag 27/10 > 18u – 21u
BYOB Bring Your Own Beamer
i.s.m. het Digitaal Atelier Valerie Baeyens
FB-Event: https://fb.me/e/1QIMDBxLL

zaterdag 29/10 en zondag 30/10 > 13.30u tot 17u
Workshop Kristof Van Gestel – Idiosyncratische Machine
i.s.m. het Atelier van Herman Van Ingelgem ;l,m ;l,

donderdag 3/11
Live Keramiekatelier Stijn Yperman

woensdag 9/11
18u-21.30u : Live les Multidisciplinair Atelier Herman Van Ingelgem

woensdag 9/11
19u Interview Monique Lenaerts (Textiel Atelier) door Ludwig Lemaire

donderdag 10/11 Denkbeelddag
Live Keramiekatelier van Stijn Yperman

16u-16:30u
Performance Looking Through the Classics Line Boogaerts

zaterdag 12/11
14u -16u Zoom Workshop Tekenen met “Les Cajoutiers” in Senegal
i.s.m. kinderatelier van Vévé “Shake” Mazimpaka
FB-Event: https://fb.me/e/3BwXbswlk

16.30u -17u Performance Klankenschaalsessie van Gunter Luyckx.

zondag 13/11 Finissage

14u -17u: Performance Construktie van Peter Simon
9u -18u: Tekenmarathon ism jongerenateliers van Arend, Polien, Marion, Goele 15u-15.30u Performance looking through the classics van Line Boogaerts
Performance van Lieven Paelinck

Doorlopend

Op onaangekondigde tijdstippen klei-installatie van het Beeldhouwatelier wordt onder begeleiding van Athar Jaber / Rien Schellemans geactiveerd met bezoekers.

Tijdens de volledige duur van de tentoonstelling:
Knip en plak, op uitnodiging van Karolien’s atelier, je eigen collage uit de aanwezige affiches en bevestig ze met papierplakband aan de muur. Je kan ook elementen kopiëren op de aanwezige kopieermachine.


STUDIEREIS NAAR BIËNNALE VAN VENETIË

28 augustus > 1 september 2022

Laatste kamers > 990 € / p.p. op basis van 2-persoonskamer (de inschrijver zorgt zelf voor de kamergenoot).

De Biënnale van Venetië is de spreekwoordelijke Moeder aller biënnales. Naast de centrale tentoonstelling (met 213 kunstenaars, waarvan 90% vrouwelijke kunstenaars!) en de 80 landenpaviljoenen in de Giardini en het Arsenale, spreiden zich nog meer dan 30 tijdelijke tentoonstellingen als een lappendeken uit over de dogenstad.

‘The Milk of Dreams´ – de titel van de centrale tentoonstelling gecureerd door de Italiaanse Cecilia Alemani – verwijst naar een kinderboek dat kunstenaar en schrijver Leonora Carrington (1917-2011) schreef voor haar kinderen in de jaren vijftig. „Ze zet een magische wereld neer die telkens opnieuw wordt bedacht door het prisma van de verbeelding, waar iedereen kan veranderen, waar iedereen iets kan worden of een ander kan zijn”, licht Alemani haar keuze toe.

Zowel de kunstenaar Leonora Carrington als het boek spraken Alemani aan, omdat Carrington werkte in een tijd van keurslijven. Wie ‘afweek’ werd al snel in een psychiatrische inrichting weggestopt. Dat overkwam ook Carrington. Ze wist te ontkomen naar Mexico, ver weg van de Europese realiteit. Het kinderboek gaat over een wereld waarin alles mogelijk is. 

In de hoofdtentoonstelling zal het straks gaan om vragen als hoe om te gaan met maatschappelijke problemen en waar onze verantwoordelijkheid ligt ten opzichte van de planeet. Drie thema’s krijgen van Alemani daarbij extra aandacht: de verbeelding van het lichaam, de relatie tussen individu en techniek en de relatie tussen lichaam en aarde.

PROGRAMMA (Voor afreis ontvang je een gedetailleerd programma)

Afspraak op zondag 28 augustus om 8.00 uur in de vertrekhal van Brussel Nationale Luchthaven.

Vlucht met Brussels Airlines naar Venetië (Marco Polo). Private bootshuttle naar het hotel. 

We logeren in het prachtige en rustig gelegen ****Hotel Indigo Sant’Elena 

(www.indigovenice.com op wandelafstand van de Giardini)

We voorzien (verspreid over 2 dagen) bezoek aan de Biënnale (ticket inbegrepen) in de Giardini en het Arsenale.

Naast de centrale tentoonstelling zijn er natuurlijk nog de landenpalviljoenen in zowel de Giardini, het Arsenale als in de stad. In het Belgische paviljoen is dit jaar werk van Francis Alÿs te zien. Andere paviljoens tonen o.a. werk van Melanie Bonajo (Nederland), Simone Leigh (VSA), Stan Douglas (Canada), Zineb Sedira (Frankrijk), Maria Eichorn (Duitsland), Sonia Boyce (Groot-Brittannië), Tina Gillen (Luxemburg), Dumb Type (Japan), Latifa Echakhch (Zwitserland), Pavlo Makov (Oekraïne), …

We stellen een voor iedereen haalbaar programma voor, dat deels begeleid wordt, maar ook vrij samengesteld kan worden volgens eigen interesses. In de brochure zal je ook tips voor restaurants en andere activiteiten ontdekken.