Studiereizen


MAASTRICHT – TILBURG

Małgorzata Mirga-Tas * Beatriz González
Donderdag 21 november 2024

In de ochtend/middag bezoeken we het Bonnefanten Museum in Maastricht. In de late namiddag (15u30) rijden we door naar Tilburg om het prachtige Museum De Pont te bezoeken. Beide musea hebben vanzelfsprekend ook bijzondere vaste collecties. Alle toegangstickets zijn inbegrepen.

Bonnefanten Museum Maastricht

De eerste Nederlandse solotentoonstelling van Małgorzata Mirga-Tas is een primeur van formaat. Naast haar spectaculaire wandtapijtenreeks ‘Re-enchanting the World’ zijn ook niet eerder vertoonde en speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte werken te zien. 

Het werk van Małgorzata Mirga-Tas (Polen, Zakopane, 1978) is een visuele sensatie die uitnodigt tot diepere reflectie. De kleuren zinderen en de scènes zijn zo levendig dat ze lijken te bewegen.

Mirga-Tas bestrijdt het dominante negatieve en stereotiepe beeld van haar Roma-volk, dat eeuwenlang bijna uitsluitend door niet-Roma is gecreëerd. Zij grijpt terug op oude iconografie die ze in een nieuw jasje steekt om moderne verhalen te vertellen.

Marlies en Jo Eyck waren prominente verzamelaars in Nederland en ze creëerden onbetwist de belangrijkste voormalige privécollectie in Limburg. Het is voor het eerst dat de collectie in zijn volle omvang wordt tentoongesteld met 147 werken van 60 kunstenaars. 

In het Bonnefanten is de Collectie Marlies & Jo Eyck opgesteld in drie clusters verspreid over tien zalen. De eerste twee zalen tonen een groep abstracte sculpturen uit de jaren 1980 en een uitgebreide reeks werken van één kunstenaar: de ‘computerpionier’ Peter Struycken. Daarna geven vijf zalen een beeld van de toenemende veelvormigheid van de collectie vanaf de jaren 1990 met o.a. werk van Ger van Elk, Carel Visser en Guido Geelen. Maar ook Marlene Dumas, Luc Tuymans, Fons Haagmans en Keith Edmier. De laatste drie zalen, waaronder de monumentale kopzaal, zijn gewijd aan de geometrisch-abstracte werken uit de jaren 1960 en 1970. De schilderijen en werken op papier zijn van internationale allure met werken van o.a. François Morellet en Richard Paul Lohse.

Museum De Pont Tilburg

Beatriz González (1932) is de grande dame van de hedendaagse Zuid-Amerikaanse kunst en een culturele sleutelfiguur van haar geboorteland Colombia. War and Peace: A Poetics of Gesture geeft een overzicht van haar indrukwekkende, decennia omspannende oeuvre. Daarnaast biedt de tentoonstelling een nieuw perspectief op González’ benadering van figuren en gebaren als dragers van emotie.

Naast sleutelwerken van González zijn in War and Peace verschillende series te zien die de kunstenaar maakte op basis van nieuwsbeelden die ze uitwerkte tot schilderijen, tekeningen, prints en werken in de openbare ruimte. In al deze werken concentreert González zich op een enkel lichamelijk gebaar om uitdrukking te geven aan empathie en wederzijds menselijk begrip. In de tentoonstelling zijn verschillende werken opgenomen die De Pont in 2021 voor de collectie heeft verworven.


Venetië
60ste Biënnale van Venetië 2024

Reis #1 van 20 tot 24 oktober 2024 (volzet)
Reis #2 van 24 tot 28 oktober 2024 (volzet)

De Biënnale van Venetië van 2024, met als thema ‘Foreigners Everywhere’, loopt van 20 april tot 24 november 2024. Deze editie, samengesteld door Adriano Pedrosa, benadrukt diverse verhalen, van hedendaags tot historisch, waarbij de nadruk wordt gelegd op de genuanceerde ervaringen als buitenlander in de onderling verbonden wereld van vandaag.
 
De centrale tentoonstelling in de Giardini en het Arsenale toont werken van meer dan 330 kunstenaars. De selectie omvat een breed spectrum aan kunstenaars, van opkomende talenten tot gevestigde figuren, waaronder Beatriz Cortez, Olga De Amaral en Yinka Shonibare, naast een speciale erkenning van invloedrijke historische kunstenaars zoals Frida Kahlo en Diego Rivera.
 
Daarnaast zijn er natuurlijk meer dan 80 nationale “paviljoenen” verspreid over de Giardini (29 stuks), het Arsenale (23) en over de ganse stad nog eens meer dan 30 locaties. Het Belgisch paviljoen wordt bevolkt door ‘Petticoat Government’, een collectief rondom Simona Denicolai & Ivo Provoost, Antoinette Jattiot, Nord en Speculoos. In het kader van de Biënnale van Venetië 2024 stellen ze een multidisciplinair scenario voor met bestaande folkloristische reuzen en reuzinnen, die geleend zijn van diverse gemeenschappen in België, Frankrijk en Spanje. Bij de Noorderburen is ook een collectief rond Renzo Martens te zien, CATPC. Andere kunstenaars in landenpaviljoens zijn o.a. First Nation Archie Moore (Australië, winnaar van de Gouden Leeuw), Yael Bartana (Duitsland), Wael Shawky (Egypte), Oekraïense vluchtelingen in het Poolse paviljoen, Jeffrey Gibso (USA), Anna Jarmolaeva (Oostenrijk),…
 
In de stad vind je dan ook nog eens meer dan 30 “Collateral Events”.
Blikvangers daar zijn o.a. Berlinde De Bruyckere in de San Giorgio Maggiore, Ernest Pignon-Ernest (Fondazione Louis Vuitton), Julia Mehretu (Palazzo Grassi), Pierre Huyghe (Punta della Dogana), Christoph Büchel (Fondazione Prada).
 
En natuurlijk is er nog altijd Venetië zelf als het centrale kunstwerk!
 
We reizen met een groep van max. 40 personen/reis. We vertrekken met een ochtendvlucht (9u30) vanuit Brussels Airport naar Venetië Marco Polo. We varen met een private boot naar het prachtige viersterren hotel Indigo op het rustige Sant’Elena op amper 300m van de Giardini.
De terugreis is met een middagvlucht (om 14u terug in Brussel).


Voorbije studiereizen van het huidige academiejaar vind je in het Archief 2024 -2025